Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 9. 2017,
12.33

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

1

Natisni članek

islam budizem Mjanmar

Torek, 5. 9. 2017, 12.33

6 let, 7 mesecev

Muslimani zaradi nasilja bežijo iz Mjanmara

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

1

Mjanmar | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Bangladeš je iz sosednjega Mjanmara v zadnjih 24 urah pribežalo približno 35.000 pripadnikov manjšine Rohingya, ki bežijo pred nasiljem. Skupno je od 25. avgusta, ko je izbruhnil konflikt, pribežalo že skoraj 125.000 ljudi, so sporočili iz ZN. Nasilje nad manjšino Rohingya je naletelo na ostre kritike nekaterih muslimanskih držav.

V zadnjih 11 dnevih je mejo med Mjanmarom in Bangladešem prečkalo 123.600 ljudi, so sporočili iz ZN. Množični val beguncev je sprožil humanitarno krizo v prenatrpanih taboriščih v Bangladešu, kamor se je že pred zadnjim izbruhom nasilja zateklo 400.000 pripadnikov te muslimanske manjšine.

"Ljudje ostajajo v begunskih taboriščih, na cestah, šolskih dvoriščih in na prostem. Primanjkuje tako vode kot hrane," je dejal bangladeški borec za človekove pravice Nur Khan Liton. Bangladeški mejni policisti medtem opozarjajo, da so begunci med prečkanjem meje izpostavljeni nevarnosti min, zaradi katerih sta se poškodovala najmanj dva otroka, ženska pa je izgubila nogo.

Nasilje se je sicer začelo že leta 2012

Vodja mejne policije je dodal, da nekateri begunci med prečkanjem meje dobijo strelne rane. Navedb, da so na begunce streljali pripadniki mjanmarskih oboroženih sil, pa ni mogel potrditi. Spopadi v nemirni mjanmarski pokrajini Rakhine so izbruhnili 25. avgusta, ko je več sto pripadnikov manjšine Rohingya napadlo policijske nadzorne točke. Nasilje se je sicer začelo že leta 2012.

Muslimanski manjšini Rohingya - v Mjanmaru živi okoli milijon pripadnikov tega ljudstva - v pretežno budistični državi zanikajo pravico do državljanstva ter jim omejujejo številne druge pravice. Njihovo gibanje je zelo omejeno, prav tako dostop do osnovnih storitev. Tamkajšnja vlada jih obravnava kot nezakonite priseljence iz Bangladeša.

Ne spreglejte