Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 5. 2014,
11.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 7. 5. 2014, 11.11

8 let

Monica Lewinsky: Globoko mi je žal za afero s Clintonom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Monica Lewinsky je po letih molka znova spregovorila o svoji aferi z nekdanjim ameriškim predsednikom Billom Clintonom, ki jo zelo obžaluje.

Bill Clinton jo je "izkoristil", čeprav sta se s spolnimi odnosi strinjala oba, je nekdanja pripravnica v Beli hiši med drugim zapisala za revijo Vanity Fair. Ta je objavila odlomke spominov iz tega za Monico Lewinsky mučnega obdobja. Njen avtobiografski članek bodo v reviji v celoti objavili prihodnji teden.

Monica Lewinsky, ki pravi, da jo še danes vsi spoznavajo na ulici in da jo še naprej omenjajo v medijih, je v članku želela predstaviti svojo različico zgodbe. "Resnično mi je globoko žal zaradi tega, kar se je zgodilo med mano in predsednikom Clintonom," je med drugim zapisala Lewinskyjeva.

Kot še poudarja v spominih, jo od začetka škandala leta 1998 nenehno žalijo in ponižujejo. Pravi, da so iz nje naredili grešnega kozla, da bi zaščitili predsednika. Zdaj je ožigosana in osramočena, te oznake pa se ne more več znebiti, je še zapisala zagrenjena Monica Lewinsky.

Spregovorila, da bi osmislila svojo preteklost V svojih spominih za revijo Vanity Fair je Lewinskyjeva zapisala, da se je odločila prekiniti svoj dolgoletni molk, da bi njena temna preteklost dobila smisel.

"Razmišljala sem o tem, ali naj delim svojo preteklost z javnostjo in ali bi morda na tak način lahko pomagala drugim ljudem, ki so doživeli podobna mračna obdobja ponižanja. Na primer tistim, ki to doživljajo na internetu, zato nameravam o tem govoriti na družabnih omrežjih."

Povedala je tudi, so ji v preteklosti za knjigo spominov o aferi z Billom Clintonom ponujali tudi deset milijonov dolarjev, vendar je vse ponudbe zavrnila, saj "se ji ni zdelo prav, da bi se lotila tega".

Reviji je zaupala še, da je med preiskavo njenega intimnega odnosa z ameriškim predsednikom večkrat pomislila, da bi storila samomor.

Zaradi laži o aferi republikanci hoteli zrušiti Clintona Kot je znano, je bila zaradi neprepričljivih izjav in izmikanja resnici o odnosu z nekdanjo pripravnico v Beli hiši oziroma zaradi laži pod prisego, kot so to imenovali republikanci, proti Billu Clintonu sprožena ustavna obtožba oziroma tako imenovani impeachment, postopek za odstavitev s položaja predsednika.

Vendar republikancem Clintona ni uspelo odstraniti z oblasti, saj so za to glasovali le v predstavniškem domu, ne pa tudi v senatu ameriškega kongresa. In tako je Clinton ostal na oblasti do konca mandata, do leta 2000.

Ob kandidaturi Hillary za predsednico bodo republikanci spet pogreli afero Več kot 15 let stara afera, ki je šokirala ZDA, bi utegnila imeti politične posledice tudi za aktualno ameriško politično dogajanje. Ob verjetni predsedniški kandidaturi Hillary Clinton, ki je po koncu drugega moževega predsedniškega mandata postala senatorka, v prvem mandatu Baracka Obame pa zunanja ministrica, so republikanci že dali vedeti, da bodo afero spet spravili na površje.

To pomeni, da Hillary Clinton med predsedniško kampanjo čakajo zelo neprijetna vprašanja o aferi Lewinsky in intimnem življenju njenega moža. Hillary je sicer svoj odnos do afere, ki je tudi njo globoko prizadela, obširno opisala v svoji knjigi Živa zgodba (Living history).

Rand Paul, republikanski senator iz Kentuckyja, za katerega pričakujejo, da bo kandidiral za predsednika na volitvah 2016, je celo izjavil, da vodje kabinetov ne bi smeli zaposlovati mladih pripravnikov.

Leta 1998, v času ljubezenske afere s Clintonom, je bila Monika Lewinsky stara 25 let.

Ne spreglejte