Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 5. 2023,
8.39

Osveženo pred

11 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

21

Natisni članek

memorandum sodelovanje Tanja Fajon

Petek, 12. 5. 2023, 8.39

11 mesecev, 3 tedne

Ministrica Fajonova podpisala memorandum o sodelovanju z Gvatemalo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

21

Tanja Fajon, Mario Adolfo Bucaro Flores | Foto Twitter/Tanja Fajon

Foto: Twitter/Tanja Fajon

Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon se v stari prestolnici Gvatemale Antigua Gvatemala udeležuje 9. Vrha Združenja karibskih držav (ACS), kjer je v četrtek z gostiteljem, zunanjim ministrom Gvatemale Mariom Adolfom Bucarom Floresom, podpisala memorandum o sodelovanju med državama.

Obisk v Gvatemali in aktivnosti v smeri krepitve sodelovanja z Latinsko Ameriko in Karibi (LAK) sovpadajo z Dnevi LAK – konferenco, ki od leta 2017 poteka v organizaciji slovenskega zunanjega ministrstva. Slovenija ima pri Združenju karibskih držav od leta 2012 status države opazovalke.

"Odnosi z državami Latinske Amerike in Karibov so za Slovenijo strateškega pomena"

"Odnosi z državami Latinske Amerike in Karibov so strateškega pomena za Slovenijo, saj temeljijo na skupnih vrednotah, načelih in mnogo skupnih interesih. Svet še nikoli ni bil tako prepleten, kot je danes, in se spopada z velikimi izzivi, kot so varnost, mir, podnebne spremembe, energetska in prehrambna neodvisnost, lakota, revščina, neenakosti," je ob robu vrha povedala ministrica.

Zato je vrh Združenja karibskih držav po njenih besedah dobra priložnost za identifikacijo področij, kjer je mogoče narediti konkretne premike tako v dvostranskem kot tudi v multilateralnem okviru.

Tanja Fajon
Novice "Ne gre le za prestižno glasovanje, gre za krepitev podobe Slovenije v svetu"

Fajonova: Memorandum utira pot za krepitev dvostranskih odnosov

Ministrica Fajonova je z gvatemalskim kolegom v četrtek tudi podpisala memorandum o sodelovanju med Slovenijo in Gvatemalo. Kot je povedala, sta se s podpisom memoranduma zavezala h krepitvi sodelovanja med državama, zlasti na področju trgovine, okolja, upravljanja vod, obnovljive energije, znanosti, raziskav in tehnologije. "Z Gvatemalo imamo odlično sodelovanje v okviru Združenih narodov in prepričana sem, da memorandum utira pot tudi za krepitev dvostranskih odnosov," je še dejala ob podpisu memoranduma.

Fajonova se je v Gvatemali sestala tudi s podpredsednico Hondurasa Doris Gutierrez in zunanjim ministrom Trinidada in Tobaga Ameryjem Brownejem. V ospredju so bili pogovori o možnostih za poglobitev sodelovanja.

Tanja Fajon (zajem zaslona)
Novice Ministrica Tanja Fajon: Ostajam zmerno optimistična

Ministrica bo obisk v Gvatemali danes sklenila s srečanji s predsednikom Gvatemale Alejandrom Giammatejem Fallo, predsednikom vlade Belizeja Johnnyjem Briceno, namestnico ministra za zunanje zadeve in trgovino Barbadosa Sandro Husbands, generalnim sekretarjem ACS Rodolfom Sabongom in generalno sekretarko Karibske skupnosti (CARICOM) Carlo Natalie Barnett.

Sogovornikom je in bo predstavila tudi slovensko kandidaturo za nestalno članico Varnostnega sveta ZN v obdobju 2024–2025. Srečanja na to temo je imela že v New Yorku v prvi polovici tedna.

Letni posvet slovenske diplomacije. Tanja Fajon, Robert Golob
Novice Golob in Fajonova ob dnevu Evrope poudarila pomen enotnosti
Ne spreglejte