Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 5. 2023,
12.33

Osveženo pred

11 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,57

6

Natisni članek

praznik Evropa Tanja Fajon Robert Golob

Torek, 9. 5. 2023, 12.33

11 mesecev, 3 tedne

Golob in Fajonova ob dnevu Evrope poudarila pomen enotnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,57

6

Letni posvet slovenske diplomacije. Tanja Fajon, Robert Golob | "Dan Evrope je tudi dan zmage nad nacizmom in fašizmom, je opomin na to, kako si moramo vsak dan prizadevati, da skupaj gojimo vrednote demokracije, svobode in medsebojnega spoštovanja," je še poudaril Golob. | Foto Bojan Puhek

"Dan Evrope je tudi dan zmage nad nacizmom in fašizmom, je opomin na to, kako si moramo vsak dan prizadevati, da skupaj gojimo vrednote demokracije, svobode in medsebojnega spoštovanja," je še poudaril Golob.

Foto: Bojan Puhek

Premier Robert Golob in zunanja ministrica Tanja Fajon sta ob današnjem dnevu Evrope, s katerim Evropska unija obeležuje začetek evropskega povezovanja pred več kot 70 leti, poudarila pomen enotnosti Unije. Golob je dejal, da je skupaj mogoče narediti več. Ministrica pa je zagotovila, da si bo vedno prizadevala za to, da bo Evropska unija nastopala enotno.

"Dan Evrope je dan enotnosti, prijateljstva, solidarnosti in uspeha konstruktivnega povezovanja v korist vseh. Skupaj smo močnejši in skupaj lahko naredimo več. Pravzaprav, moramo narediti več," je poudaril premier.

To je še toliko bolj pomembno danes, ko se v bližini odvijajo vojne, ko podnebne spremembe ogrožajo kakovost našega bivanja in ko se tudi državljani Slovenije soočajo z draginjo osnovnih življenjskih potrebščin in drugimi posledicami ruske agresije v Ukrajini, so Golobove besede povzeli v njegovem kabinetu.

evropska unija
Novice Dan Evrope v Sloveniji tokrat v znamenju zelene preobrazbe

Enotnost je ključna 

Tudi ministrica za zunanje in evropske zadeve Fajon je poudarila, da je bil odgovor na vse krize, s katerimi se Evropska unija sooča v zadnjem obdobju, vedno več Evrope, več sodelovanja, več enotnosti pri sprejemanju odločitev, predvsem pa več solidarnosti in razumevanja.

"Izkušnje kažejo, da je Evropska unija najmočnejša takrat, ko nastopimo enotno. Kot Slovenka in Evropejka, kot državljanka in kot ministrica si bom za to vedno prizadevala," je zagotovila v videu, objavljenem na Twitterju.

Oba s premierjem sta ob tem spomnila na koristi, ki jih članstvo v Evropski uniji prinaša Sloveniji. "Za Slovenijo je Evropska unija naravno, je mednarodno okolje, v katerem lahko in zmore uveljavljati in zagovarjati svoje interese in stališča. Zaradi članstva v Evropski uniji v Sloveniji živimo bolje," je povedala Fajonova.

Sloveniji, ki je del Evropske unije od 1. maja 2004, pa članstvo ne nudi le prednosti, ampak ji nalaga tudi odgovornost, je še dejal premier. Odgovornost za proaktivno in konstruktivno sodelovanje pri oblikovanju politik v Evropski uniji na način, ki ščiti interese Slovenije. Odgovornost je po njegovih besedah potrebna tudi pri varovanju temeljnih vrednot in svoboščin, ki so, kljub temu da živimo v 21. stoletju, še vedno vsakodnevno ogrožene. Med temi je izpostavil ohranitev schengenskega območja.

Ne spreglejte