Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 11. 2015,
7.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Hrvaška volitve Most

Ponedeljek, 9. 11. 2015, 7.24

8 let

Milanović se po porazu ne predaja in že snubi Most

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zmagovalka tesnih parlamentarnih volitev na Hrvaškem je koalicija HDZ, poraženec Zoran Milanović (SDP) pa je že začel nagovarjati tretjeuvrščeno zvezo neodvisnih list Most, ki bo jeziček na tehtnici.

Ne ob 22. uri, temveč šele ob polnoči je dozdajšnji hrvaški premier Milanović nagovoril svoje podpornike v taboru SDP. Pred tem se je po poročanju Jutarnjega lista zadrževal v taboru nosilca liste Most Draga Prgometa, ki ima velik vpliv na preostale člane liste.

Milanović je v nagovoru povedal, da je mandat njegove dozdajšnje vlade sklenjen in da si levosredinska koalicija želi nadaljevati vodenje države. Povabil je vse potencialne partnerje, naj "že jutri" začnejo pogovore o prihodnosti Hrvaške.

Predsednik HDZ in premierski kandidat Domoljubne koalicije Tomislav Karamarko je razglasil zmago v volilnem štabu koalicije na zagrebškem velesejmu. Poudaril je, da gre za reformirani HDZ, pripravljen na sodelovanje z vsemi, ki si želijo delati za "nadstranko Hrvaško" in skrbeti za kakovost življenja ljudi. Poudaril je, da mora HDZ dobiti priložnost za sestavo vlade.

Predsednik Mosta Božo Petrov je pred svojimi podporniki dejal, da želijo odgovorno graditi boljšo Hrvaško in da ne bodo izdali svojih volivcev, ki zahtevajo spremembe.

Predsednica čestitala HDZ Na podlagi nepopolnih izidov je predsednica države Kolinda Grabar-Kitarović čestitala Domoljubni koaliciji kot relativni zmagovalki volitev. Napovedala je, da bo v skladu s svojimi ustavnimi pooblastili in po posvetovanjih s strankami določila novega mandatarja za sestavo vlade. Na podlagi hrvaške ustave bo prihodnji mandatar moral dokazati, da ima večinsko podporo v saboru.

Ne spreglejte