Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
9. 11. 2013,
11.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Kanada

Sobota, 9. 11. 2013, 11.59

8 let

Mesto, v katerem živi več severnih medvedov kot pa ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Mestece Churchill na severu Kanade v jesenskih mesecih postane eden izmed najnevarnejših krajev na svetu. V iskanju za hrano se v tem času skozi mesto sprehodi okoli tisoč severnih medvedov.

Medtem ko se prestrašeni prebivalci skušajo izogniti srečanju z lačnim plenilcem, so lokalne oblasti ne daleč od mesta postavile začasni zapor za medvede, ki se vsako leto vztrajno vračajo v mesto in iščejo hrano, poroča Dailymail.

Dva napada pretekli teden V času sezonskih migracij oktobra in novembra mestece Churchill, v katerem živi okoli 800 ljudi, obišče okoli tisoč severnih medvedov, vsak dan pa skozi mesto kroži okoli 20 lačnih živali.

Kljub svoji velikosti lahko medvedje presenetijo ljudi, saj jih ti ne opazijo dovolj zgodaj. Pretekli teden so oblasti tako zabeležile tudi dva napada.

Bill Ayotte je zaslišal ženski krik in ko je prišel na dvorišče, je tam zagledal Erin Greene, ki jo je ogromni medved že zagrabil za glavo. Billu je žensko uspelo rešiti tako, da je z lopato udaril medveda. Medved se je nato zapodil vanj, vendar je na pomoč priskočil 18-letni sosed, ki je z osemnajstimi streli v medveda preprečil tragedijo.

Medveda ubijejo le takrat, ko je v nevarnosti človeško življenje Ker so severni medvedi v Kanadi zaščiteni, morajo za njihovo varnost skrbeti čuvaji, usposabljeni prav za preprečitev njihovih napadov. To je seveda zelo težka naloga, saj ekipa čuvajev v Chuchillu šteje komaj šest članov.

Medveda sicer ubijejo le takrat, ko je v nevarnosti človeško življenje, običajno pa žival uspavajo ali ujamejo v past in od tam premestijo v zapor, kjer ostanejo okoli 30 dni, nato pa jih s helikopterjem prepeljejo iz mesta v divjino.

Ne spreglejte