Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 3. 2015,
20.31

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Lionel Messi Lionel Messi davčna utaja

Torek, 24. 3. 2015, 20.31

8 let, 3 mesece

Messi, goljufivi dobrodelnež?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Sloviti nogometaš naj bi poleg davčne utaje goljufal tudi pri dobrodelnih prireditvah.

Ne vemo, ali je Lionel Messi, najboljši med najboljšimi nogometaši sveta, kriv ali ne, toda škandali, v katere se je zapletel, so njegovemu imenu dodali črno piko. Ne le da ga že tri leta sumijo davčne utaje dobrih štirih milijonov evrov, ki naj bi jo zagrešil skupaj z očetom in za katero mu grozi do šest let zapora.

Zdaj je nemški časopis Spiegel razkril tudi, da naj bi za dobrodelne nastope dobival plačila.

"Lahko bi vedel" za utajo davkov Primer utaje davkov se vleče že dobri dve leti. Špansko sodišče je zavrnilo njegovo pritožbo, naj njegovega imena ne povezujejo z davčno utajo. Lionel Messi je namreč že takoj izjavil, da ni kriv, da ni vedel, kaj z njegovim denarjem počneta njegov oče Jorge Horacio Messi in nekdanji agent. Priznal pa je, da je bil naiven, da se ni zanimal za svoje finance in podjetja v Belizeju in v Urugvaju, prek katerih naj bi utajil davke, ki bi jih moral plačati v Španiji.

Toda sodišče je lani julija ugotovilo, da obstaja dovolj dokazov, da "bi lahko vedel in pristal" na ustanovitev fiktivnih podjetij, prek katerih so utajili davke. "Pri tej vrsti kriminala ni potrebno, da nekdo v podrobnosti pozna vse računovodske in poslovne postopke, dovolj je že, da se zaveda tega, da bi lahko nastala prevara," so tedaj zapisali na španskem sodišču.

Messijev oče je sicer že lani poravnal pet milijonov evrov, kot naj bi znašal neplačan davek in obresti, a to postopka ni ustavilo, lahko pa bi zaradi tega dobili nižjo kazen. Pred sodišče naj bi stopila letos.

Dobrodelnost v žepe nogometašev? Messiju bi davčne utaje navijači še nekako spregledali, saj ni prvi športnik, povezan z utajo davkov. Spomnimo se le Borisa Beckerja, pa italijanskega nogometnega zvezdnika Fabia Cannavara.

A škandal, ki ga je pred nekaj tedni razkril Der Spiegel, bo na podobi Lionela Messija pustil veliko večji madež. Zdi se namreč, da so z dobrodelnimi tekmami, ki so jih organizirali v imenu Lionela Messija služili agenti in celo nogometni zvezdnik.

Po poročanju nemškega tednika namreč španska agencija za nadzor pranja denarja in organiziranega kriminala UCO preiskuje milijone dolarjev, ki sta jih Messi in njegova fundacija zbrala z dobrodelnimi prireditvami. Messi je skupaj z nogometnimi prijatelji v ZDA in Južni Ameriki leta 2012 in 2013 odigral šest dobrodelnih tekem, izkupiček pa naj bi šel v pomoč sirijskim beguncem in argentinskim otrokom z neozdravljivimi boleznimi. UCO pa sumi, da je šel del denarja namesto v dobrodelne namene na zasebne račune igralcev.

Vstopnice po 2500 dolarjev Tekme v Chicagu, Bogoti, Miamiju, Cancunu, Limi in Medellini so bile seveda razprodane. Najcenejše vstopnice so bile 55 dolarjev, najdražje 2500. Messi je na igrišču igral briljantno, njegovi soigralci so bili soigralci iz Barcelone Javier Mascherano, Dani Alves, José Manuel Pinto, brazilski vratar Júlio César in nekdanja zvezda francoske reprezentance Thierry Henry. Gledalci so uživali v nogometu, hkrati pa menili, da gre njihov denar v dober namen. Že lani so zaslišali organizatorja tekem in prijatelja Messijevega očeta Guillerma Marína, ki je zatrdil, da so s šestimi tekmami zaslužili 7,9 milijona dolarjev, od tega je šlo 300 tisoč dolarjev neposredno na račune Messijevih fundacij, za preostali denar pa ni navedel, kam naj bi ga nakazali. Marín je sicer že 20 let organizator športnih dogodkov, eden njegovih najbolj slavnih je tekma med avtobusom in Usainom Boltom. Kakorkoli, ko so preiskovalci zaslišali še Messija, je ta zatrdil, da za dobrodelne tekme ni dobil nobenega denarja, prav tako so to zatrdili njegovi nogometni soigralci, češ da za tekme razen letalskih kart in bivanja v hotelu niso dobili plačila.

Kolumbijski pralci denarja Španski preiskovalci so sicer zadevo začeli preiskovati zaradi suma pranja denarja. V Kolumbiji je tekme prirejalo podjetje Total Concertos, ki je osumljeno pranja denarja narko kartelov prek različnih prireditev. Sum je padel tudi na Messijeve dobrodelne tekme v Kolumbiji, saj naj bi del kart kupili z umazanim denarjem, nato pa na tribune gledalce spustili brezplačno. V enem izmed prisluhov so dobili podatek, da naj bi pri teh dobrodelnih tekmah tudi plačevali igralce.

Lani je eden od lastnikov sicer zdaj že propadlega podjetja Harigsson Gonzalez za časopis El Espectador dejal, da so bile "Messijeve tekme daleč od dobrodelnosti, bile so čisti komercialni projekt". Dejal je tudi, da so Guillermo Marin plačali štiri milijone dolarjev oziroma kot je dejal "štiri melone" za pravice tekem, kar je vključevalo tudi Messijev honorar.

Del tega denarja iz Kolumbije, 1,3 milijona dolarjev, je bil nakazan na račun First Caribbean International Bank, kar je potrdil tudi Marin. Na nakazilu je bilo z rokopisom zapisano G. Marin-Messi.

250 tisoč dolarjev za nastop na dobrodelni tekmi? Pri Spieglu na podlagi dobljenih dokumentov trdijo, da so honorarje po vsej verjetnosti prejeli tudi drugi igralci. O tem je pričal tudi agent zvezdnika Bayerna Roberta Lewandowskega. Glede na elektronska sporočila naj bi Marinovo podjetje Imagen Deportiva igralcu poslalo ponudbo za sodelovanje na tekmi, ki je vsebovala potne stroške, hotel in 30 tisoč dolarjev honorarja. K ponudbi naj bi bila pripeta tudi pogodba s pripisom, da bi "honorar nakazali neposredno na račun igralca".

Ko je agent Lewandowskega Maik Barthel ponudbo zavrnil, so honorar višali, najprej na 90 tisoč, nato na 110 tisoč, nazadnje na 250 tisoč dolarjev. Barthel je zatrdil, da so ponudbo zavrnili, ker jim ni všeč tak način poslovanja, še posebno, ker naj bi bili iz podjetja Imagen Deportiva tako nadležni, da nazadnje agent ni več hotel odgovarjati na telefonske klice iz Argentine.

Do zdaj preiskovalci v tej zadevi niso imenovali še nobenih osumljencev, niti ni bil sprožen noben sodni postopek, Messi pa o vsej zadevi molči.

Navijači pa se sprašujejo, ali je mogoče, da je zvezdnik, ki je sicer veljal za poštenega in skromnega, res vpleten v finančne škandale, ali se je res vse dogajalo brez njegove vednosti.

Ne spreglejte