Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 12. 2007,
12.12

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 12. 12. 2007, 12.12

8 let, 3 mesece

Mesić pričakuje dogovor o novi vladni koaliciji v četrtek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Hrvaški predsednik Stipe Mesić je izrazil pričakovanje, da ga bodo v četrtek seznanili s končnimi izidi rezultatov dogovorov strank o novi koalicijski vladi.

Ponovil je, da bo mandat za sestavo vlade ponudil tistemu, ki bo zagotovil večino poslancev ali vsaj 77 glasov v hrvaškem parlamentu. Relativna zmagovalka parlamentarnih volitev, ki so potekale 25. novembra, je Hrvaška demokratska skupnost (HDZ), ki je osvojila 66 mandatov. Doslej je sklenila dve pogodbi o vladni koaliciji, in sicer s poslancem romske manjšine ter z dosedanjimi partnerji v vladi, Hrvaško stranko upokojencev (HSU), ki ima enega poslanca v saboru.

HDZ začela pogajanja s koalicijo HSS in HSLS

Prejšnji teden pa je HDZ začela pogajanja o sestavi nove vlade s koalicijo Hrvaške kmečke stranke (HSS) in Hrvaške socialno-liberalne stranke (HSLS), ki ima osem poslanskih mandatov. Pogajalci treh omenjenih strank so napovedali, da bodo rezultate pogajanj objavili v sredo. Večina hrvaških političnih komentatorjev pričakuje, da bodo napovedali koalicijski dogovor, ki bo zagotovil nov mandat za sestavo vlade dosedanjemu premieru Ivu Sanaderju.

Drugouvrščena stranka na parlamentarnih volitvah, Socialdemokratska stranka (SDP), ki je dobila 56 mandatov v saboru, pa še vedno upa, da bo sestavila koalicijsko vlado levega centra, če ne bo dogovora med HDZ in zeleno-rumeno koalicijo. Zaenkrat imajo podporo Hrvaške narodne stranke - liberalnih demokratov (HNS) s sedmimi mandati, Istrskega demokratskega zbora (IDS) s tremi poslanci in poslanca bošnjaške manjšine, ki je hkrati poslanec slovenske manjšine na Hrvaškem.

Državna volilna komisija (DIP) je napovedala, da bo končne izide parlamentarnih volitev objavila, ko se bo iztekel 48-urni rok za pritožbe po ponovljenih volitvah na petih voliščih z 9. decembra.

Ne spreglejte