SiolNET. Novice Svet
0,10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Merklova v Srbiji in Albaniji tudi o širitvi EU na Zahodni Balkan

0,10

termometer

Angela Merkel
Nemška kanclerka Angela Merkel se po 16 letih poslavlja s položaja. Foto: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel bo danes na obisku v Beogradu, kjer se bo med drugim sestala s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem. Govorila bosta o dvostranskih odnosih in širitvi EU. V torek bo Merklova obiskala še Albanijo, kjer se bo srečala s premierjem Edijem Ramo, pa tudi s premierji vseh šestih držav Zahodnega Balkana.

S srbskim predsednikom Vučićem bo Merklova govorila o odnosih med državama, vključno z gospodarsko-političnimi. Razpravljala pa bosta tudi o evropski perspektivi Srbije, napovedujejo v Berlinu.

Merklova, ki se konec meseca po 16 letih poslavlja s položaja, se bo v Beogradu srečala tudi s predstavniki civilne družbe iz vseh držav Zahodnega Balkana.

Angela Merkel Novice Merklova odhaja. "16 let na položaju. Kapo dol!" #video

Merklova zadnjič na poti

V torek bo svojo najverjetneje zadnjo pot po Zahodnem Balkanu v mandatu nadaljevala v Albaniji, kjer se bo med drugim srečala s premierjem Ramo. Govorila bosta o dvostranskih odnosih med državama in približevanju Albanije Evropski uniji.

Na programu ima še kosilo s predsedniki vlad vseh šestih držav Zahodnega Balkana v okviru berlinskega procesa, tema pogovora bo regionalno sodelovanje. Pred vrnitvijo v Berlin pa se bo na dvostranskih srečanjih sestala s premierji BiH, Črne gore, Severne Makedonije in Kosova.

Namen berlinskega procesa, ki je nastal leta 2014 prav na pobudo Merklove, je s konkretnimi projekti povezljivosti − na področjih infrastrukture, energetike in digitalizacije − približati Zahodni Balkan EU ter s tem pospešiti širitveni proces. V berlinskem procesu od članic EU sodeluje tudi Slovenija.
Vladimir Putin Novice To je evropska država, na katero se lahko Putin vedno zanese IAA Munchen Avtomoto Protestniki viseli z mostu in zaprli avtocesto #foto

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin