Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 5. 2011,
20.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

kritika

Sreda, 4. 5. 2011, 20.56

8 let

Merklova tarča kritik zaradi "veselja" ob smrti bin Ladna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nemška kanclerka Angela Merkel se je morala braniti pred kritikami, potem ko je v ponedeljek izrazila "veselje" ob smrti vodje Al Kaide Osame bin Ladna in jo označila kot "zmago".

Na njene besede so namreč naletele na ocene, da tovrstno navdušenje ob smrti kogarkoli ni primerno. "Vesela sem, da nam je uspelo ubiti bin Ladna," je v svojem odzivu po uspešni akciji ameriških specialcev, v kateri je bil v noči na ponedeljek v Pakistanu ubit najbolj iskani terorist na svetu, dejala Merklova.

"Svet je sedaj malce varnejši" Tiskovni predstavnik kanclerke Steffen Seibert je skušal njene besede omiliti in je poudaril, da se tega stavka ne bi smelo jemati iz širšega konteksta, kot so to storili različni mediji. Kot je še dodal, je bil motiv za kanclerkino veselje dejstvo, da bin Laden "ne predstavlja več nevarnosti" in da je svet zato sedaj "malce varnejši".

Distancirali so se tudi v lastni stranki Med tistimi, ki so kritizirali besede Merklove in se distancirali od njih, je bilo tudi več članov njen vladajoče stranke CDU, med drugim namestnica vodje poslanske skupine CDU v bundestagu Ingrid Fischbach in tiskovni predstavnik CDU za pravne zadeve Siegfried Kaufer.

"Smrt ne more biti razlog za proslavljanje" Oglasila se je tudi Katrin Göring-Eckardt iz opozicijskih Zelenih, sicer vodja sinode nemške protestantske cerkve in podpredsednica bundestaga, ki je poudarila, da lahko kot kristjanka reče le, da načrtovana usmrtitev kogarkoli pač ne more biti razlog za proslavljanje.

Westerwelle: Zahod se zdi pretirano vesel Celo nemški zunanji minister Guido Westerwelle je za dnevnik Die Welt opozoril, da se zdi Zahod ob smrti bin Ladna pretirano vesel. "Olajšanje je razumljivo, a zelo previdni moramo biti, ko se v svet pošiljajo podobe naših odzivov na Zahodu, ki prispevajo k podžiganju in delanju junakov iz Al Kaide," je dejal.

Ne spreglejte