Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 1. 2013,
16.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Angela Merkel proračun

Četrtek, 31. 1. 2013, 16.21

8 let

Merklova in Monti optimistična glede dogovora o evropskem proračunu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pred vrhom EU se krepijo diplomatska prizadevanja za dosego dogovora o novem večletnem proračunu. Srečala sta se nemška kanclerka Merklova in italijanski premier Monti.

Angela Merkel je pred srečanjem z Mariom Montijem v Berlinu poudarila, da pričakuje zahtevna pogajanja o prihodnjem proračunu EU, je pa optimistična, da bi se na prihajajočem vrhu lahko dogovorili o srednjeročnem finančnem okviru. Italijan si ob tem želi, da bi sprejeli več ukrepov za spodbujanje gospodarske rasti in zaposlovanja, meni pa tudi, da bi moralo biti ravnotežje med neto prejemnicami in neto plačnicami v evropski proračun pravičnejše. Na vrhu v Bruslju naj bi se zato pogajali o novem sistemu rabatov.

Monti: To, da smo neto plačnica, se mi ne zdi pošteno Italija, ki se je v preteklih letih znašla v hudih finančnih težavah, je bila leta 2011 največja neto plačnica v proračun EU. "To se mi seveda ne zdi pošteno, če upoštevamo relativno blaginjo v naši državi," je dejal Monti. Znano je, da se Monti zelo močno zavzema za interese Italije, je menila Merklova. A ker sta Italija in Nemčija neto plačnici, imata tudi skupne interese. "Pogajanja seveda ne bodo preprosta," je dejala kanclerka.

Številna dvostranska srečanja Monti se bo v nedeljo sestal s francoskim predsednikom Francoisom Hollandom, v Pariz pa se bo nato v sredo odpravila še Merklova. V Berlin bo medtem v ponedeljek prispel španski premier Mariano Rajoy.

Aktiven je tudi predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, ki se je danes na Dunaju sestal z avstrijskim kanclerjem Wernerjem Faymannom. Predsednike držav in vlad EU sta pozvala, naj na vrhu prihodnji teden vendarle dosežejo dogovor o prihodnjem proračunu.

Barroso: Naredili smo vse za to, da bi bil naš predlog sprejemljiv Barroso je prepričan, da je komisija pripravila dober predlog in da gre za "proračun investicij". "Naredili smo vse za to, da bi bil naš predlog sprejemljiv," je dejal in opozoril, da je odgovornost zdaj na plečih vlad.

Voditelji EU se na novembrskem vrhu niso dogovorili o prihodnjem proračunu, odločitev pa so preložili na februar. Kompromisnemu predlogu sta nasprotovali predvsem Nemčija in Velika Britanija, saj naj bi bil predlagani proračun preobsežen. Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy je v začetku januarja menil, da lahko EU sklene dogovor februarja.

Ne spreglejte