Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 5. 2019,
17.31

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

1

Natisni članek

Madžarska azil begunci

Petek, 3. 5. 2019, 17.31

4 leta, 11 mesecev

Madžarska zavrnjenim prosilcem za azil namenoma ni zagotovila hrane

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

1

Madžarska | Foto Reuters

Foto: Reuters

Madžarska po podatkih Združenih narodov (ZN) zavrnjenim prosilcem za azil namenoma ni zagotovila hrane, s čimer je kršila mednarodno pravo. Urad ZN za človekove pravice ima namreč neposredne informacije, da so madžarske oblasti od avgusta lani vsaj 21 migrantom, ki so čakali na deportacijo, odrekle hrano, nekaterim celo za pet dni.

Visoka komisarka Združenih narodov (ZN) za človekove pravice Michelle Bachelet je že septembra obtožila Madžarsko, da zadržuje zaloge hrane stran od tranzitnih območij ob meji s Srbijo, kjer se zadržujejo migranti.

Madžarske oblasti so sicer zagotovile, da bodo po vmesni sodbi Evropskega sodišča za človekove pravice s takšnim ravnanjem prekinile. Vendar pa poročila po besedah tiskovne predstavnice urada ZN za človekove pravice Ravine Shamdasani kažejo, da se takšna praksa nadaljuje, kar v ZN obžalujejo.

Kot je pojasnila, oblasti odraslim migrantom, z izjemo nosečih in doječih žensk, namenoma niso zagotovile hrane. To lahko vodi do podhranjenosti, kar je škodljivo za njihovo zdravje in nasploh nečloveško, je opozorila.

orban in salvini
Novice Orban sprejel italijanskega notranjega ministra pred ograjo na meji s Srbijo

V madžarski vladi so sicer pred dnevi zagotovili, da hrano in zatočišče zagotavljajo vsem prosilcem za azil in tistim, katerih prošnje še obravnavajo. Kot so dodali, pa Madžarska ni odgovorna niti za tiste, ki niso zaprosili za azil, niti za tiste, katerih prošnje so zavrnili. Zavrnjeni prosilci niso bili pridržani in so se lahko prosto vrnili v Srbijo, je še zagotovila madžarska vlada.

Vendar pa v uradu ZN za človekove pravice opozarjajo, da ni čisto tako. "Ugotavljamo, da bi takšen prostovoljni odhod migrante lahko izpostavil še večjemu tveganju, saj bi lahko kršili madžarske predpise o deportaciji, obenem pa bi migrante prisilil k ilegalnemu vstopu v Srbijo," so navedli.

Države imajo po navedbah urada obveznost in dolžnost poskrbeti za migrante, ki jim omejijo prostost, in sem sodi tudi zagotavljanje hrane. Madžarsko vlado so zato pozvali, naj zagotovi izpolnjevanje obveznosti in tistim, ki jim je odvzeta prostost, zagotovi temeljne človekove pravice.

V brodolomu čolna pred Turčijo utonilo devet migrantov

Po brodolomu čolna z migranti v turškem Egejskem morju so utonile štiri ženske in pet otrok. Kot je danes sporočila turška obalna straža, jim je uspelo rešiti pet ljudi, še vedno pa iščejo dva migranta in tihotapca.

Nesreča čolna se je zgodila v bližini turškega kraja Ayvalik, s koder ni daleč do grškega otoka Lezbos.

Turčija je po uradnih podatkih sprejela več kot 3,5 milijona beguncev iz Sirije. Vedno znova se migranti podajo na pot čez morje v sosednjo Grčijo, s čimer se jim odpre pot naprej v Evropsko unijo.

Italija bo sprejela 600 iskalcev azila

Italija je pripravljena v sodelovanju s katoliško cerkvijo v naslednjih dveh letih sprejeti 600 iskalcev azila iz Etiopije, Nigra in Jordanije. Katoliška organizacija Sant'Egidio, italijanska škofovska konferenca ter notranje in zunanje ministrstvo so danes podpisali dogovor o sprejemu migrantov.

Po navedbah notranjega ministrstva, ki ga sicer vodi nasprotnik neurejenih migracij Matteo Salvini, bo 600 iskalcev azila z letali prispelo v Italijo v prihodnjih dveh letih. Tiskovni predstavnik Sant'Egidia je sicer pred tem dejal, da migrante pričakujejo v prihodnjih tednih.

Glede na dogovor jih bodo porazdelili po celi Italiji, udeležili se bodo lahko brezplačnih tečajev italijanščine, prejeli pa bodo tudi druge oblike pomoči. Finančna sredstva bosta priskrbeli Sant'Egidio in katoliška cerkev.

Pod podobnimi pogoji je Italija že sprejela 1600 iskalcev azila iz Libanona in 500 iz Etiopije.

 

Ne spreglejte