SiolNET. Novice Svet
0,87

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Večji del Venezuele je za več ur ostal brez elektrike

0,87

termometer

venezuela
Foto: Reuters

Večji del Venezuele se je v četrtek zvečer za več ur pogreznil v temo. Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je krivdo za velik izpad električne energije naprtil ZDA. Prepričan je namreč, da gre za sabotažo "ameriškega imperializma".

Venezuelska prestolnica Caracas se je pozno popoldne, tik pred nočjo, pogreznila v temo. Luči so gorele le v posamičnih stavbah, ki  so si elektriko zagotavljale z zasebnimi generatorji. Ustavljena je bila podzemna železnica, delale niso niti telefonske in internetne storitve. Nič bolje ni bilo niti drugod po državi, saj so lokalni mediji poročali o tem, da je brez elektrike ostal večji del Venezuele.

Nicolas Maduro Novice Maduro iz Venezuele izgnal nemškega veleposlanika

Zaradi izpada elektrike, ki je trajal skoraj 16 ur, je venezuelska vlada danes javnim uslužbencem in šolarjem naročila, naj ostanejo doma, češ da bodo tako lažje in hitreje popravili napake na omrežju.

nicolas maduro Foto: Reuters Manduro: Gre za električno vojno

Predsednik Nicolas Maduro je na spletnem družbenem omrežju Twitter zapisal, da gre za "električno vojno, ki jo je napovedal in jo diktira ameriški imperializem proti našim ljudem". Oglasil se je tudi venezuelski minister za komunikacije Jorge Rodriguez, ki je prav tako ostro zatrdil, da je šlo za "brutalno sabotažo".

"Sabotirali so centralni generator (...). Gre za del električne vojne proti državi," je podobno na Twitterju zapisal venezuelski državni elektrooperater Corpoelec. "Tega ne bomo dovolili, delamo na ponovni vzpostavitvi storitve," so dodali.

Amerika odgovornost zanika

ZDA so odgovornost zanikale. "Izpad električne energije in uničenje, ki sta prizadela večino Venezuelcev, niso krivda ZDA," je na spletnih družbenih omrežjih odgovoril ameriški državni sekretar Mike Pompeo. "Izpadi elektrike in stradanje so posledica nesposobnosti Madurovega režima."

venezuela Foto: Reuters

Enako meni samooklicani začasni venezuelski predsednik Juan Guaido. Ta je sporočil, da je do izpada prišlo v vseh 23 venezuelskih zveznih državah, razen v eni. Caracas je bil po njegovih besedah brez elektrike "rekordnih" šest ur. "Izpad je dokaz neučinkovitosti samozvanca," je sporočil Guaido.

Izpadi elektrike so sicer v Venezueli, ki jo že dalj časa pesti huda gospodarska kriza, reden pojav. Strokovnjaki zanje krivijo vlado oziroma odsotnost investicij v infrastrukturo, medtem ko režim prst upira v domnevne saboterje. Pred letom dni je Maduro nalogo zaščite generatorjev elektrike zaupal vojski, a se izpadi nadaljujejo.

Nicolas Maduro Novice V Venezueli novo nasilje. Maduro prekinil diplomatske stike s Kolumbijo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin