Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 4. 2013,
8.48

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Boston

Petek, 19. 4. 2013, 8.48

5 let

Lov osumljenca za napad v Bostonu se nadaljuje (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Policija na območju Bostona še vedno išče Džoharja Carnajeva. Ta naj bi bil s svojim bratom Tamerlanom, ki ga je policija ubila v strelskem obračunu, odgovoren za napad na maratonu.

Iskanje poteka od hiše do hiše, pri tem pa so zaprli celotno območje Bostona ter poleg javnega mestnega in primestnega prometa po zadnjih podatkih tudi zračni prostor nad mestom. Zaprte so tudi vse šole. Policija je prebivalce tudi zaprosila, naj ne uporabljajo mobilnih telefonov.

Hkrati je televizijske ekipe na terenu opozorila, da s svojim neposrednim prenosom otežujejo delo policije. "S tem, ko prikazujete taktične pozicije preiskanih hiš, ogrožate varnost policistov," je prek Twitterja sporočila policija. Policija je okoli 900 tisoč ljudem na širšem območju Bostona odredila, naj ostanejo doma. Guverner Massachusettsa je ob tem prebivalce zaprosil, naj "poiščejo zatočišče, ostanejo doma, zaklenejo vrata in ne odpirajo vrat nikomur, razen policistom".

Začasno ukinili javni prevoz Javni prevoz v Bostonu do nadaljnjega ne deluje, policija ljudi, ki morda čakajo na avtobusnih postajah ali na postajah podzemne, poziva, naj gredo domov. Policijo med preiskovanjem spremljajo ekipe specialcev in policijskih psov, v mesto prihaja vedno več vojaških enot. Policija je evakuirala sosesko mesta Cambridge, v kateri sta živela osumljenca. Na prizorišču so pirotehnične enote.

Sicer pa so policisti našli tudi zapuščeni avtomobil, ki so ga iskali v zvezi z bombnim napadom. Gre za morebitno vozilo osumljencev, policija pa ga je zasegla kot morebitni dokaz. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa gre za sivo hondo.

Bostonska policija je napovedala "nadzorovano eksplozijo" v središču mesta. Policija je prek Twitterja prebivalce predelov Boston Common in Charlesgate obvestila, naj bodo pripravljeni na detonacijo. Omenjeno območje leži v zgodovinskem središču metropole in je priljubljena turistična točka.

Bostonska policija je prebivalce opozorila, da je osumljenec na begu "oborožen in nevaren". Policija je potrdila, da je dogodek povezan z nedavnim streljanjem na bostonski univerzi MIT, kjer je bil ubit policist, eden pa huje poškodovan.

Osumljenca sta streljala na policista na univerzi MIT Na MIT-u, vodilni tehnični fakulteti na svetu, je okoli 22. ure zvečer po lokalnem času prišlo do streljanja, v katerem je umrl policist, še en policist pa je bil ranjen in je trenutno v kritičnem stanju. Odzvala naj bi se na pritožbe o hrupu. Po tem dogodku je bilo na ulicah v bližini MIT-a slišati streljanje in eksplozije. Pred tem je univerza študente MIT-a, ki velja za eno od vodilnih svetovnih univerz in ima okoli 11 tisoč študentov, pozvala, naj ostanejo v zaprtih prostorih. Univerzo so preletavali helikopterji.

MIT je v kraju Cambridge na drugi strani brega reke Charles v Bostonu, kjer so bili v ponedeljek v eksplozijah dveh bomb ubiti trije ljudje, več kot 180 pa jih je bilo ranjenih. Zakaj sta se osumljenca napada na maratonu v Bostonu znašla na univerzi MIT in kaj sta tam počela, za zdaj še ni jasno. Osumljenca naj bi po ponedeljkovi eksploziji na bostonskem maratonu in pred streljanjem na massachusetskem inštitutu za tehnologijo najprej poskušala oropati trgovino v kraju Cambridge.

V Watertownu prišlo do streljanja in eksplozij V bližnjem mestu Watertown pa je kmalu zatem prav tako prišlo do streljanja in eksplozij. Televizijska postaja NBC-WJAR je ob tem prikazala posnetke moškega, ležečega na tleh in obkoljenega s policijo.

Po poročanju CBS-a naj bi osumljenca najprej streljala na MIT-u, nato pa ukradla avtomobil in pobegnila. Lastnika avtomobila naj bi vsaj pol ure vozila s seboj v ukradenem vozilu, iz katerega sta streljala in tudi odvrgla več eksplozivnih teles. Ujeli naj bi ju šele v nekaj kilometrov oddaljenem mestu Watertown, kjer so enega od njiju obkolili policisti.

Policija je potrdila, da je aretirani osumljenec pozneje v bolnišnici umrl, drugi pa je pobegnil. Osebje bostonske bolnišnice, ki je oskrbelo osumljenca, je na novinarski konferenci povedalo, da je osumljenec umrl po neuspelih poskusih oživljanja. V bolnišnico naj bi prišel z več strelnimi ranami in ranami, ki so bile posledice eksplozije.

Javni prevoz v Bostonu do nadaljnjega ne deluje, policija ljudi, ki morda čakajo na avtobusnih postajah ali na postajah podzemne, poziva, naj gredo domov. Policija preiskuje hiše od vrat do vrat, spremljajo jih ekipe specialcev in policijskih psov, v mesto prihaja vedno več vojaških enot.

Po poročanju AP-ja naj bi bil osumljenec na begu 19-letni Džohar Carnajev iz Čečenije, ki naj bi v ZDA živel več kot 10 let, drugi osumljenec, ki je umrl zaradi strelov policije, pa naj bi bil njegov 26-letni brat Tamerlan. Policija je potrdila, da sta osumljenca brata, oba naj bi imela zakonito dovoljenje za stalno bivanje v ZDA.

Ne spreglejte