Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Ponedeljek,
1. 8. 2016,
14.48

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

Natisni članek

Malaysian Airlines letalo

Ponedeljek, 1. 8. 2016, 14.48

6 let, 6 mesecev

Let MH370 je bil namerno strmoglavljen v vodo, pravijo strokovnjaki

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53
letalo | Foto Reuters

Foto: Reuters

Svetovno priznan kanadski preiskovalec Larry Vance je avstralski televiziji naznanil, da je bil let MH370 namerno strmoglavljen v morje; z delov kril, ki so jih našli, so ugotovili, da je šlo za kontroliran pristanek.

Malezijski boeing777 je marca leta 2014 s 239 ljudmi na krovu izginil med letom iz Beijinga v Kuala Lumpur.

Uradna preiskovalna ekipa preiskuje, ali je letalo v njegovih zadnjih trenutkih kdo pilotiral. Razbitine iščejoi 2.000 kilometrov od avstralske obale, lokacijo pa so določili na podlagi domnev, da je letalo potem, ko je zapustilo svojo prvotno začrtano pot, letelo z avtopilotom. A razbitine bi lahko bile drugje, če je letalo kdo pilotiral med strmoglavljanjem, o ugotovitvah preiskovalcev piše britanski BBC.

Larry Vance je nekdanji glavni preiskovalec pri kanadskem svetu za varnost v letalstvu in pri kanadskem svetu za varnost pri transportu, vodil je več kot 200 preiskav letalskih nesreč. Avstralski oddaji je povedal, da je odsotnost razbitin eden od dejavnikov, ki namiguje, da je šlo za kontrolirano strmoglavljenje - razbitin na iskanem območju ni, ker letala ni vodil avtopilot. "Letalo je nekdo pilotiral, ko je strmoglavilo, druge teorije ni."

Deli letala, ki jih naplavlja na obalo, potrjujejo to teorijo

S fotografij dela zakrilca, ki so ga našli na otoku ob Madagaskarju, je mogoče razbrati, da je bilo letalo strmoglavljeno. Kot je povedal Vance, fotografije kažejo, da je rob nazobčan. To naj bi bila posledica erozije visokega pritiska vode, kar naj bi povzročilo le namerno krmiljenje letala v vodo. "Voda je edina, ki bi to lahko naredila, del ni bil odlomljen. če bi se odlomil, bi videli čist rob, niti ga ne bi mogli prelomiti," je rekel Vance. Povedal je, da je moral krilca nekdo izvleči za pristanek, nikakor se drugače ne bi sama aktivirala.

Zakrilca je julija lani naplavilo na obalo otoka Reunion. | Foto: Reuters Zakrilca je julija lani naplavilo na obalo otoka Reunion. Foto: Reuters

Z napredno tehnologijo prečesavajo 120.000 kvadratnih kilometrov morskega dna. Če ne bodo našli ničesar, bodo iskanje prekinili ob koncu leta.

 

 

 

Ne spreglejte