Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 4. 2023,
18.06

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,08

12

Natisni članek

Ukrajina Rusija vojaki Latvija obvezno služenje vojaškega roka

Sreda, 5. 4. 2023, 18.06

1 leto

Latvija vrača obvezno služenje vojaškega roka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,08

12

Italijanski vojaki | Foto Reuters

Foto: Reuters

Latvijski parlament je danes izglasoval ponovno uvedbo obveznega služenja vojaškega roka za moške. Odločitev so sprejeli kot odziv na varnostna tveganja v luči ruske invazije na Ukrajino. Za moške, stare od 18 do 27 let, bi se obvezno služenje lahko začelo že prihodnje leto, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Odločitev o obveznem služenju vojaškega roka je še pred glasovanjem v parlamentu latvijska ministrica za obrambo Inara Murniece označila kot odziv države na novo geopolitično grožnjo. Da bi zakon veljal, ga mora potrditi še predsednik Latvije.

"Od začetka brutalne ruske invazije na Ukrajino lahko varnost Latvije zagotovimo le s kompleksnimi obrambnimi rešitvami, ki ne vključujejo le oborožitvenih sistemov, temveč tudi velik del družbe, ki je pripravljen na vojaške akcije," je dodala.

Obvezniki bodo moški, stari od 18 do 27 let

Obvezno služenje vojaškega roka bo veljalo za moške, stare od 18 do 27 let, pri čemer bo na voljo več možnosti za izpolnitev te obveze. Za tiste, ki ne izpolnjujejo pogojev za služenje roka iz zdravstvenih ali verskih razlogov, bo namreč na voljo tudi alternativna možnost nebojnega služenja.

Rustam Muradov
Novice Putin razrešil "idiota", ki je vojake poslal v gotovo smrt

Latvija je obvezno služenje vojaškega roka ukinila leta 2007, tri leta po včlanitvi v zvezo Nato. Od tedaj je njena vojska sestavljena iz poklicnih vojakov in prostovoljcev nacionalne garde, ki služijo s skrajšanim delovnim časom.

Baltska država z manj kot dvema milijonoma prebivalcev, ki med drugim meji na Rusijo in Belorusijo, ima trenutno 7.500 aktivnih vojakov in pripadnikov nacionalne garde. Podpira jih tudi 1.500 Natovih vojakov, ki so nameščeni v državi. Med njimi so tudi pripadniki slovenske vojske.

Ne spreglejte