SiolNET. Novice Svet
2,41

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ladja na silo vplula v italijansko pristanišče, kapitanko aretirali #video

2,41

termometer

Ladja Sea Watch 3 nemške nevladne organizacije Sea-Watch International s 40 prebežniki na krovu je ponoči na silo vplula v pristanišče na italijanskem otoku Lampedusa. Kapitanko ladje Carolo Rackete so italijanske oblasti aretirale. Prebežniki so medtem že zapustili ladjo.

"Še vedno čakamo rešitev, ki se na žalost ne pokaže. Zato sem se odločila, da pristanemo," je Carola Rackete povedala v videoposnetku, ki ga je nemška nevladna organizacija Sea Watch objavila na družbenih omrežjih.

rjavi medved Novice Aktivisti: Res je, v gozdu namenoma zganjamo hrup #video

Italijanske oblasti ladji niso dovolile vpluti v pristanišče

Ladja je v sredo brez dovoljenja vplula v italijanske ozemeljske vode. Italijanske oblasti ji nato niso dovolile vplutja v pristanišče, vendar pa se je Racketejeva odločila, da bodo kljub temu pristali, čeprav jim je policijski čoln to poskušal preprečiti.

Eden od policistov je povedal, da se je policijski čoln postavil pred ladjo, da bi ji preprečil vstop v pristanišče. "Če bi ostali na poti, bi Sea Watch uničil čoln," je povedal policist. Danes je okoli 3. ure policija vstopila na krov ladje, da bi aretirali kapitanko. Ta je ladjo zapustila v spremstvu policistov brez lisic, nato pa so jo odpeljali z avtomobilom.

Carola Rackete je ladjo zapustila v spremstvu italijanske policije. Na spletu se že pojavljajo pozivi k njeni izpustitvi. Carola Rackete je ladjo zapustila v spremstvu italijanske policije. Na spletu se že pojavljajo pozivi k njeni izpustitvi. Foto: Reuters

Racketejevi, proti kateri so že v četrtek uvedli preiskavo zaradi pomoči pri tihotapljenju ljudi in nespoštovanja navodil italijanske obalne straže, grozi od treh do deset let zapora. Sedaj je kapitanka v hišnem priporu, ki ji ga je odredil državni tožilec Agrigenta. Njej in nevladni organizaciji Sea-Watch kot lastnici ladje so odredili plačilo po 16 tisoč evrov kazni v skladu z nedavno sprejeto zakonodajo, vendar je na kazen še mogoče vložiti pritožbo.

Tiskovni predstavnik organizacije Sea Watch Ruben Neugebauer je dejal, da se je kapitanka odločila za pristanek na Lampedusi, ker so po več kot dveh tednih na morju razmere na ladji za posadko postale nevzdržne. "To je bil zadnji obupan poskus, da bi zagotovila varnost ljudi," je poudaril Neugebauer.

tiger zoo park rožman Novice Rešil in v okolici Vrhnike naselil tri sibirske tigre #foto #video

Salvini: Misija je zaključena

"Misija je zaključena," je na drugi strani na Twitterju zapisal italijanski notranji minister Matteo Salvini. "Kapitanka je aretirana, piratska ladja zasežena, najvišja kazen za tujo nevladno organizacijo pa izrečena," je dodal. Na Facebooku je objavil tudi videoposnetek, v katerem je dejal, da so aktivisti pokazali, da so kriminalci.

"Lepo je reči, da rešujejo življenja, a so skoraj ubili ljudi, ki so opravljali svoje delo," je dejal. Italijanski premier Giuseppe Conte je ob robu vrha skupine G20 dejal le, da "zakoni obstajajo, če želiš ali ne".

"Misija je zaključena," je prek Twitterja sporočil italijanski notranji minister Matteo Salvini. "Misija je zaključena," je prek Twitterja sporočil italijanski notranji minister Matteo Salvini. Foto: Reuters

Nemški zunanji minister Heiko Maas je v odzivu opozoril italijanske oblasti, naj članov nevladnih organizacij, ki rešujejo prebežnike v Sredozemskem morju, ne obravnavajo kot kriminalce. "Reševanje življenj na morju je humanitarna dolžnost in se je kot take ne sme kriminalizirati. Na italijanskih sodiščih je, da hitro razjasnijo obtožbe," je sporočil Maas.

Na družbenih omrežjih so medtem italijanske levo usmerjene stranke, sindikati in katoliška združenja sprožili kampanjo za izpustitev aretirane 31-letne kapitanke. Pod geslom Osvobodite Carolo (Free Carola) so v prihodnjih dneh napovedali proteste. Opozicijska Demokratska stranka je sporočila, da se je kapitanka s pristankom ladje zoperstavila italijanski prepovedi iz humanitarnih razlogov. Na današnji paradi ponosa v Milanu, ki se je je udeležilo več tisoč ljudi, so ji prav tako izrazili podporo.

Matteo Salvini Novice Salvini ne izključuje fizičnih preprek na slovensko-italijanski meji

Francoski notranji minister kritiziral migracijsko politiko Italije

Ladjo je sicer davi zapustilo še preostalih 40 prebežnikov, ki so ostali na krovu. Vse skupaj so jih pred obalo Libije pred več kot dvema tednoma rešili 53. 13 so jih evakuirali pred današnjim vplutjem v pristanišče, večinoma zaradi zdravstvenih težav. V petek so Francija, Nemčija, Portugalska, Luksemburg in Finska izrazili pripravljenost, da sprejmejo prebežnike z ladje.

Francoski notranji minister Christophe Castaner je sporočil, da so pripravljeni sprejeti deset prebežnikov. Ob tem je spomnil, da je Francija nedavno v okviru premestitvene sheme EU sprejela 400 prebežnikov iz Italije. Italijo je medtem kritiziral zaradi migracijske politike zaprtih pristanišč. Poudaril je, da z njo Italija krši mednarodno pomorsko pravo, Rim pa kritiziral, ker svoje odločitve glede migracij sprejema brez pogovorov s partnerkami v EU.

"Nato pa se pritožuje zaradi pomanjkanja solidarnosti med članicami unije in EU," je pristavil Castaner, ki je to stališče zavrnil kot neresnično. Nevladni organizaciji Sea-Eye in Proactiva Open Arms sta medtem že poslali dve reševalni ladji v Sredozemsko morje blizu libijske obale. Salvini se je na to že odzval z besedami, da naj aktivisti delajo, kar hočejo, da pa naj Italijanov nimajo za norce.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin