SiolNET. Novice Svet
0,30

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Kubanci podprli novo ustavo, ki utrjuje vlogo socializma

0,30

termometer

Raul Castro
Tudi po sprejetju nove ustave bo komunistična partija ohranila vodilno vlogo v kubanski družbi in politiki. Na fotografiji prvi sekretar partije Raul Castro. Foto: Reuters

Kubanci so na nedeljskem referendumu podprli novo ustavo, ki utrjuje vlogo socializma v državi. Kot je v ponedeljek sporočila volilna komisija, je spremembe ustave podprlo več kot 86 odstotkov volivcev, proti jih je glasovalo devet odstotkov.

"Ustavo je ratificirala večina državljanov," je sporočila predsednica volilne komisije Alina Balseiro. Povedala je še, da je bila volilna udeležba 84-odstotna.

Kuba. Socializem na preizkusu: Kubanci glasujejo o novi ustavi

Zunanji minister: Kubanci so revoluciji rekli da

"Kubanci so rekli da Kubi in da revoluciji," je v odzivu dejal kubanski zunanji minister Bruno Rodriguez. Dodal je, da gre za odgovor prebivalcev Kube skeptikom, ki so iz Washingtona govorili o koncu socializma. "Kuba gre naprej, vedno svobodna, revolucionarna in socialistična," je še zapisal minister.

Nova ustava bo nadomestila prejšnjo ustavo iz leta 1976, ki so jo spremenili v letih 1992 in 2002. Nova ustava sicer ne omenja več komunistične družbe, čeprav potrjuje socialistično naravo političnega sistema in vodilno vlogo komunistične partije. Priznava tudi pravico do zasebne lastnine, vlogo tržnega gospodarstva in pomen tujih investicij.

Kritiki iz ZDA kubanskim oblastem očitajo, da je bil referendum o ustavi lažen. Kritiki iz ZDA kubanskim oblastem očitajo, da je bil referendum o ustavi lažen. Foto: Reuters

Predvideva tudi ponovno vzpostavitev položaja premierja, omogočitev dveh zaporednih petletnih mandatov za predsednika, prepoved diskriminacije na podlagi spola ter potrditev načela nedolžnosti do dokaza krivde.

Tornado Novice Tornado na Kubi zahteval več žrtev

Kritiki opozarjajo, da bo komunistična partija ohranila vodilno vlogo v družbi

Referendum je pripravila komisija, ki jo je imenoval nekdanji predsednik Raul Castro, še vedno prvi sekretar komunistične partije. Njene predloge je potrdila narodna skupščina. Nasprotniki režima trdijo, da spremembe ne gredo dovolj daleč, ker se ohranjata vodilna vloga komunistične partije in centralno gospodarsko planiranje.

Drugi kritiki, predvsem tisti iz ZDA, kjer politiko Washingtona do Havane oblikujejo kubanski begunci pred komunizmom, medtem opozarjajo, da je bil referendum lažen.

Komentarji

2

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • amarita / 26.02.2019. ob 16:25 +1 - 1

  Absolutna moc oblasti kvari tega ki jo ima...ta starcek v generalski uniformi je pantomina ...vedno ko sem kot otrok gledal vojaske parade sem obcudoval te visoke oficire z pleci polnih odlicij...gledati tega starcka pa me spominja na neko neuspelo puno maskaro!!!

  +1 - 1
 • TomazTomazin / 26.02.2019. ob 12:46 +1 - 1

  Kubanci so revoluciji rekli da... če so rekli da, potem naj še trpijo naprej. Zastonj zdravstvo, zastonj šolstvo, zastonj hrana, ... vse zastonj. Predvidevam, da tudi delajo zastonj. Dokler še dobijo kakšnega tepca, ki to financira. Jaz bi tudi imel zastonj zdravstvo... ampak potem to pomeni, da zdravnik zdravi brezplačno. In to potem pomeni, da "grdi" zdravnik zbeži tam, kjer mu dobro plačajo in pa sem v brezplačni čakalni vrsti.

  +1 - 1
delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin