Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
31. 8. 2024,
12.54

Osveženo pred

2 uri, 55 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,51
Nato Srbija Beograd racija policija Kosovo

Natisni članek

Sobota, 31. 8. 2024, 12.54

2 uri, 55 minut

Kosovske oblasti izvedle racije v več srbskih uradih, odzval se je Vučić

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,51
Kosovo | Policija je med drugim vdrla tudi v prostore kliničnega centra v Mitrovici, urada za Kosovo in Metohijo ter enega od centrov za socialno delo. | Foto Guliverimage

Policija je med drugim vdrla tudi v prostore kliničnega centra v Mitrovici, urada za Kosovo in Metohijo ter enega od centrov za socialno delo.

Foto: Guliverimage

Kosovska policija je v petek izvedla racije v več uradih na severu države, ki naj bi delovali po ukazih iz Beograda ter tako kršili kosovsko ustavnost in zakone. Srbski predsednik Aleksandar Vučić racije vidi kot provokacijo Srbije. V Bruslju so se na potezo odzvali z razočaranjem, pripadniki Natove misije na Kosovu (Kfor) pa so okrepili prisotnost na območju, poročajo regionalni mediji.

Po navedbah portala Kosovo Online so pripadniki posebne enote kosovske policije racije izvedli na občinskih uradih v Leposaviću, Mitrovici, Zvečanu in Zubinem potoku na večinsko srbskem severu. Srbska tiskovna agencija Tanjug poroča, da je policija med drugim vdrla tudi v prostore kliničnega centra v Mitrovici, urada za Kosovo in Metohijo ter enega od centrov za socialno delo.

"Vzporedne nezakonite institucije lokalne samouprave, ki so delovale po direktivah Srbije ter kršile ustavnost in zakone Republike Kosovo, so bile zaprte," je v izjavi dejal kosovski minister za lokalno upravo Elbert Krasniqi. Po njegovih besedah na Kosovu namreč "ni prostora za nezakonito delovanje in vzporedne storitve", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vučić racije vidi kot provokacijo Srbije

Srbski predsednik Aleksandar Vučić ne razume, kaj je smisel ravnanja kosovskih oblasti, razen želja po provociranju Srbije. Kot je dodal danes se mu zdi pomembno, da so v ZDA in EU potezo Prištine obsodili.

"Moram priznati, da ne razumem povsem, kaj je smisel, razen želje po provociranju Srbije," je ob robu globalnega varnostnega foruma Globsec v Pragi dejal Vučić in ponovil, da ne razume namena oblasti v Prištini. "Zasedeš sobo ali stavbo in se čez deset dni umakneš, kaj pa potem? (...) Kaj si dosegel, kaj si naredil," je vprašal.

Ob tem je izpostavil, da so se kosovske oblasti za racije in zaprtje več srbskih uradov na severu Kosova odločile brez predhodnega dogovora z mednarodnimi partnerji. Po njegovi oceni cel svet počasi začenja razumeti, kdo dejansko ustvarja probleme v regiji.

Kot je še dejal, bo Srbija ravnala odgovorno, dejstvo, da so v ZDA in EU potezo kosovskih oblasti obsodili, pa je označil kot pomembno, poročajo regionalni mediji.

Ostrejši v odzivu je bil predsednik srbske vlade Miloš Vučević. Ta je incident označil za nadaljevanje terorja, ki ga nad Srbi na Kosovu izvajajo oblasti v Prištini pod vodstvom premierja Albina Kurtija.

"Situacija je skoraj nevzdržna. Ne smemo nasedati provokacijam, Srbije ne smemo voditi v vojno," je dejal Vučević in ocenil, da je cilj kosovskih oblasti, da se Beograd prenaglo odzove in sproži konflikt. Dodal je, da je čas, da se mednarodni partnerji konkretno odzovejo na razmere.

Posvarili pred morebitnim zaostrovanjem razmer

EU je glede poteze izrazila razočaranje nad "pomanjkanjem usklajevanja" med kosovskimi varnostnimi organi in mednarodnimi partnerji. Kot je sporočil Peter Stano, tiskovni predstavnik visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Josepa Borrella, takšne poteze ogrožajo že tako krhke varnostne razmere na Kosovu.

"EU želi ponovno poudariti, da se je Kosovo zavezalo umiritvi napetosti. EU je Kosovo že večkrat pozvala, naj se izogne vsem ukrepom, ki bi lahko negativno vplivali na varnost ljudi. Žal kosovska vlada naših pozivov ni upoštevala," je dejal in posvaril pred morebitnim nadaljnjim zaostrovanjem razmer.

"Gre za nasilno potezo Albina Kurtija. Namesto deeskalacije imamo 30 novih potez oblasti v Prištini, s katerimi se stopnjujejo razmere," pa je v odzivu med drugim dejal vodja urada za Kosovo in Metohijo Petar Petković in kosovskega premierja Kurtija obtožil izvajanja etničnega čiščenja.

V luči racij je Kfor okrepil prisotnost na mostu čez reko Ibar v Mitrovici, ki srbsko manjšino ločuje od albanske večine. Razmere na severu Kosova naj bi bile danes sicer mirne, vendar pa je pred zaprtimi uradi še vedno prisotna kosovska policija.

Kosovska policija je sicer v začetku meseca racije izvedla že na najmanj devetih poslovalnicah srbske pošte na severu Kosova zaradi suma, da delujejo nezakonito. Beograd je v odzivu Kurtiju očital, da želi na območju izzvati spopade, EU pa je opozorila, da gre za kršitev dogovorov v okviru dialoga med Beogradom in Prištino.

Kosovo
Novice Beograd kosovske Albance obtožil terorističnih groženj
Vladana Vučinić, Evrovizija 2022 (Črna gora)
Trendi Črna gora se po dveh letih vrača na Evrovizijo, Kosovu udeležbe ne odobrijo
Anis Ličina
Novice Na Kosovu aretirali Anisa Ličino
Ne spreglejte