Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 7. 2010,
8.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 1. 7. 2010, 8.12

8 let

Kosorjeva v štirih mesecih izgubila polovico svoje priljubljenosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Priljubljenost hrvaške premierke Jadranke Kosor v redni mesečni raziskavi Ipsos Pulsa je bila junija 39 odstotkov, kar je skoraj za polovico manj, kot je bilo februarja letos.

Februarja jo je podpiralo 77 odstotkov anketirancev. Javnomnenjsko raziskavo je v sredo zvečer objavila Nova TV. Obenem HDZ za opozicijsko SDP zaostaja za več kot deset točk.

Prvo leto zaključila s podporo podobno ob začetku mandata Kosorjeva je tako zaključila prvo leto svojega mandata s podporo, ki je bila podobna ob začetku njenega mandata julija lani, ko ji je bivši premier Ivo Sanader prepustil vodenje vlade in stranke in ko ni bilo veliko tistih, ki so verjeli, da lahko premierka, ki je niso izbrali volivci, uspešno vodi vlado.

Poteze premierke in njene vlade po letu dni podpira le pet odstotkov anketirancev več kot julija lani, ko je odstopil Sanader in je priljubljenost HDZ občutno padla. Podpora Kosorjevi je bila najvišja februarja letos, potem ko je januarja iz stranke izključila Sanaderja in so se začele vrstiti aretacije zaradi korupcije, sicer pa je njena prednost hitro skopnela.

Junija vladne poteze podpiral komaj vsaki četrti Gospodarska kriza, vse več brezposelnih, kmečki protesti, afera z njenim stanovanjem, sindikalni uspeh z razpisom referenduma so razlogi, da se je njena priljubljenost od februarja do junija zmanjšala. V primerjavi z majem je junija izgubila pet odstotnih točk.

Junija je vladne poteze podpiral komaj vsaki četrti izmed 1000 anketirancev, medtem ko jim 60 odstotkov nasprotuje. Obenem je 67 odstotkov ocenilo, da gre hrvaška vlada v napačni smeri, medtem ko 22 odstotkov meni, da je vladina smer prava.

Najbolj priljubljen politik je predsednik Josipović Najbolj priljubljen politik na Hrvaškem je predsednik države Ivo Josipović, ki ga podpira štiri petine državljanov in se je njegova priljubljenost v primerjavi z majem zvišala za tri odstotne točke.

V primerjavi z majem je štiri odstotne točke zgubil vodja opozicijske SDP Zoran Milanović, ki ga podpira 45 odstotkov anketirancev, sicer pa njegova priljubljenost iz meseca v mesec niha med 45 in 50 odstotki.

Milanovićeva SDP občutno zvišala razliko pred HDZ Milanovićeva SDP je s 34,7 odstotka občutno zvišala razliko pred HDZ, ki je padla na 24,5 odstotka. Če bi junija bile volitve, bi 5-odstotni volilni prag za vstop v sabor dosegle še opozicijska Hrvaška narodna stranka (HNS) s 6,6 odstotka in vladna Hrvaška kmečka stranka (HSS) s 6,5 odstotka.

Raziskava je tudi pokazala, da bi opozicijski blok levega centra podprlo 44,7 odstotka volivcev, vladno koalicijo pa 30,7 odstotka je še objavila hrvaška Nova TV, na kateri niso povedali, kdaj točno so izvedli raziskavo.

Ne spreglejte