Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
27. 1. 2014,
13.25

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 27. 1. 2014, 13.25

8 let, 2 meseca

Kje vse se je med begom skrival Ante Gotovina?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Eden najbolj iskanih obtožencev haaškega sodišča, hrvaški general Ante Gotovina, je v več kot štiriletnem begu uporabljal več lažnih potnih listov. Najpogosteje se je izdajal za Kristiana Horvata.

Hrvaški dnevnik Jutarnji list danes razkriva: "Dunja, vzemi otroka in pojdi v Pakoštane," je 7. julija leta 2001 v kratkem telefonskem razgovoru z ženo dejal Gotovina, nato pa odvrgel telefon. Od takrat se je za njim izgubila vsaka sled. To je bilo le dan po tem, ko je Zagreb obiskala Carla Del Ponte, generalna državna tožilka Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, na katerem je bil obtožen vojnih zločinov, še piše hrvaški dnevnik.

Na begu 1.613 dni Do tega dne je Gotovino že štiri mesece spremljala obveščevalna služba, a mu je vseeno uspelo pobegniti. Našli so ga šele 7. decembra 2005 na španskem otoku Tenerife, natanko 1.613 dni po pobegu.

Po poročanju očividcev so ga videli v Sisku, na Hvaru, v Brelih, v Balah, v samostanu v Pazinu, v Karlovcu, na nogometni tekmi v Zadru, na Pašmanu, na jahti … Vsako informacijo so obveščevalci skrbno preučili in vsakič ugotovili, da gre za popolne izmišljotine očividcev, običajno oseb z resnimi psihičnimi motnjami.

Oboževal je eksotične destinacije v francosko govorečih državah Gotovina je raje izbiral privlačnejše destinacije. Jutarnji list je objavil rekonstrukcijo njegovega gibanja, ustvarjeno na podlagi pridobljenih dokumentov in analiz. Gotovina je prepotoval dobršen del sveta, večino časa je preživel v eksotičnih in toplih krajih francosko govorečih držav.

Gotovina je imel pri sebi več lažnih potnih listov. Najpogosteje je uporabljal tistega, ki so mu ga naredili v Zagrebu, v njem pa se je izdajal za Kristiana Horvata. Prvič ga je uporabil leta 2001 za vstop v Argentino, kjer je pričakal tudi prihod leta 2002, tja pa se je med begom vrnil še štirikrat. Južna Amerika je bila zanj najprivlačnejša destinacija.

V Južni Ameriki inštruiral specialce Kot nekdanji pripadnik francoske tujske legije je v Južni Ameriki pred obtožnico haaškega sodišča že delal za francosko obrambno ministrstvo kot inštruktor specialcev. Tu je tudi spoznal prvo veliko ljubezen, kolumbijsko lepotico Ximenu, s katero se je v 80. letih poročil in dobil hčer. Iz Argentine se je vrnil leta 1991, da bi sodeloval v hrvaški domovinski vojni.

Z nahrbtnikom v svet Po zanesljivih in verodostojnih informacijah je Gotovina iz Hrvaške pobegnil 14. julija 2001. Pobeg z jadrnico v Italijo mu je omogočil njegov svak Dragan Živković.

Januarja 2002 je iz Argentine odpotoval v Brazilijo, nato pa aprila istega leta v Čile. Gotovina se je s pristankom na madridskem letališču v Evropi znova pojavil na sredini leta 2003. Tu je ostal le kratek čas, nato pa odšel v Azijo. Sprva v Singapur, jeseni 2003 se je za kratek čas vrnil v Rim, nato pa znova odšel v Azijo. Najprej je obiskal Japonsko, nato Malezijo in končal na elitni turistični destinaciji Francoske Polinezije, na Tahitiju.

Aretiran z 12 tisoč evri v žepu Obveščevalci so tedaj sicer zaznali več stikov njegovih sorodnikov in prijateljev z Avstralijo, zato so sumili, da je v Avstraliji. Istočasno so prejemali informacije, da se skriva v Istri, sredi poletja 2004 naj bi ga celo videli za volanom osebnega avtomobila v Sisku. A informacije so bile povsem napačne. Dokumenti so razkrili, da se je tedaj mudil v Dominikanski republiki.

Konec novembra 2005 je Kristian Horvat pristal na Mauritiusu, sanjskem otoku s peščenimi plažami v Indijskem oceanu. Deset dni pozneje je bil Gotovina aretiran v letovišču Playa de Las Americas na jugu otoka Tenerife. V družbi avstralskega Hrvata je srkal dragoceno rdeče vino Marques de Caceres z 12 tisoč evri v žepu.

Ne spreglejte