SiolNET. Novice Svet
0,34

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kitajsko cepivo pod drobnogledom za prodajo na evropskem trgu

0,34

termometer

Kitajsko cepivo
Foto: Reuters

Evropska agencija za zdravila (Ema) je začela tekoči pregled cepiva proti bolezni covid-19, ki ga je razvilo kitajsko podjetje Sinovac. Pregled bo potekal, dokler ne bo na razpolago dovolj dokazov o učinkovitosti cepiva.

Kitajsko podjetje Sinovac bo šele po zadostnih podatkih o učinkovitosti cepiva proti covid-19 lahko zaprosilo za dovoljenje za prodajo na evropskem trgu, navaja Ema. Agencija nato izda priporočilo, uradno odločitev pa sprejme Evropska komisija.

Merilo bodo evropski standardi o učinkovitosti

Iz Eme so še sporočili, da bodo ocenili skladnost cepiva z običajnimi standardi EU glede učinkovitosti, varnosti in kakovosti. Odločitev odbora agencije za varnost zdravil za začetek tekočega pregleda namreč temelji na rezultatih laboratorijskih in kliničnih študij.

Te študije nakazujejo, da cepivo sproži razvoj protiteles proti virusu sars-cov-2, ki povzroča bolezen covid-19, in bi lahko pomagalo pri zaščiti pred boleznijo, so navedli v agenciji.

AstraZeneca Novice V Slovenijo prihaja pol milijona odmerkov cepiva proti novemu koronavirusu, sprememba pri AstraZeneci #video

Cepivo kitajskega podjetja Sinovac vsebuje inaktiviran virus sars-cov-2, ki ne more povzročiti bolezni. V njem je tudi adjuvans oziroma snov, ki okrepi imunski odziv na cepivo. Ko je oseba cepljena s tem cepivom, njen imunski sistem inaktiviran virus zazna kot tujek in ustvari protitelesa proti njemu. Če bo kasneje cepljena oseba prišla v stik z novim koronavirusom, bo imunski sistem prepoznal virus in bo pripravljen na zaščito telesa pred njim.

V EU so doslej odobrili štiri cepiva proti covid-19, in sicer cepiva podjetij Pfizer, Moderna, AstraZeneca in Johnson & Johnson. Poleg Sinovacovega so v tekočem pregledu še tri cepiva.

cepivo Moderna Novice WHO izdala izredno dovoljenje za cepivo Moderne AstraZeneca Posel danes AstraZeneca v treh mesecih prodala za 227 milijonov evrov cepiva

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin