Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
8. 6. 2013,
8.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Barack Obama Xi Jinping srečanje

Sobota, 8. 6. 2013, 8.11

8 let

"Kitajske sanje so povezane z ameriškimi sanjami"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Obama in njegov kitajski kolega Xi Sta se na neformalnem vrhu v Kaliforniji zavzela za postavitev novega modela odnosov med velikimi silami, ki jih ne bodo zaznamovali konflikti kot v preteklosti.

Predsednik ZDA Barack Obama je kitajskega predsednika Xi Jinpinga sprejel na zasebnem posestvu nedaleč od Palm Springsa, kjer so pogovori potekali v bolj neformalnem vzdušju. Voditelja sta omenila tudi trenutno najbolj pereče vprašanje odnosov med državama, to je računalniška varnost.

Vprašanje računalniške varnosti je zaradi nnapredka tehnologije vse bolj pomembno V ZDA je vse več kritik na račun računalniških vdorov v sisteme vlade in podjetij, ki prihajajo iz Kitajske. Vendar pa je bil v defenzivi tudi Obama, ki se otepa kritik zaradi razkritja programov nadziranja Američanov v imenu vojne proti terorizmu s strani obveščevalne agencije NSA.

Obama je novinarjem povedal, da sta se s Xijem strinjala, da je vprašanje računalniške varnosti zaradi neverjetnega napredka tehnologije vse bolj pomembno in je del bilateralnih in multilateralnih odnosov.

Po Obamovih besedah gre sicer za še precej neraziskano območje in podobni protokoli, kot so tisti za vojaška vprašanja, kjer imajo države veliko izkušenj glede tega, kar je dovoljeno in kar ni, ne obstajajo.

"Zato je ključnega pomena, da dve največji ekonomiji in vojaški sili, kot sta ZDA in Kitajska, prideta do trdnega razumevanja, kako je potrebno sodelovati pri teh vprašanjih," je dejal Obama, ki je potem poudaril, da je potrebno ločiti med skrbmi vlade glede kraj intelektualne lastnine in vprašanj okrog početja NSA.

Sistem obrambe in zaščite v zasebnem in javnem sektorju Pojasnil je, da gre pri računalniški varnosti za mednarodni problem, ki pogosto zajema tudi nedržavne dejavnike. Potrebno bo postaviti sistem obrambe in zaščite v zasebnem in javnem sektorju in postaviti skupna pravila za ves svet. "Tudi Kitajska bo imela podobne probleme, zato menim, da lahko sodelujemo," je dejal Obama ter ponovno pojasnil, da je program NSA omejen in nima širokega vpliva na ameriško družbo in ni povezan s krajami intelektualne lastnine in računalniškimi vdori.

Obama je po pogovorih dejal, da sta govorila o pomenu komunikacije med vojskama in o tem, da mora vsaka stran razumeti vojaške in politične cilje druge strani. Sicer pa sta na splošno delila viziji prihodnosti vsak za svojo državo in se strinjala, da bo blaginjo in varnost za eno in drugo državo lažje doseči s sodelovanjem kot pa spopadi. Našla sta tudi nekaj področij, kjer je možno boljše sodelovanje, kot je na primer boj proti podnebnim spremembam.

Xi se zavzema za pragmatično sodelovanje Xi je dejal, da je pred srečanjem opazil veliko medijsko zanimanje za računalniško varnost in ljudje so morda dobili vtis, da grožnja prihaja večinoma iz Kitajske in da je to največji problem odnosov med ZDA in Kitajsko. Pojasnil je, da je tudi Kitajska žrtev računalniških vdorov, zato se zavzema za pragmatično sodelovanje, s katerim lahko odpravijo nejasnosti.

Obami je zagotovil, da se bo Kitajska bolj odprla svetu in je zavezana mirnemu razvoju. "Kitajske sanje so gospodarski razcvet, nacionalna obnova in dobrobit ljudi. So povezane z ameriškimi sanjami in sanjami ljudi v drugih državah," je dejal Xi. Zato morata ZDA in Kitajska najti novo pot, ki bo drugačna od spopadov med večjimi državami v preteklosti. Moramo zgraditi nov model odnosov med velikimi državami, je poudaril.

Kitajski predsednik je izrazil pripravljenost za tesno komunikacijo z Obamo, ki ga je povabil na podobno srečanje na Kitajskem. Zavzel se je za povečanje gospodarskega sodelovanja in trgovine, v kulturi in pri zaščiti okolja, pa tudi na vojaškem področju.

Ne spreglejte