Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
5. 4. 2014,
11.31

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 5. 4. 2014, 11.31

8 let, 5 mesecev

Kitajska ladja pri iskanju malezijskega letala zaznala "utripajoč signal"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Iskanje pogrešanega malezijska letala boeing 777 se intenzivno nadaljuje tako na površini Indijskega oceana kot globoko pod njo. Kitajska ladja naj bi zaznala signal črne skrinjice.

Kitajska ladja, ki sodeluje v iskanju pogrešanega malezijskega letala, je po poročanju kitajskih medijev danes v južnem Indijskem oceanu zaznala "utripajoč signal". Za zdaj sicer ni jasno, ali je odkritje povezano z letalom, ki je izginilo pred štirimi tedni na poti iz malezijske prestolnice Kuala Lumpur v kitajsko glavno mesto Peking. Signal je imel frekvenco 37,5 kiloherca, kar je enako signalu, ki ga oddaja črnca skrinjica.

Preiskava pilotovega trdega diska ni prinesla pomembnih odgovorov Medtem pa preiskava trdega diska na simulatorju letenja enega izmed pilotov ni prinesla nobenih oprijemljivih izsledkov. Pilot Zaharija Ahmad Shah je imel sicer v simulatorju shranjenih več alternativnih poti prav izginulega leta, ki so bile po besedah preiskovalcev namenjene akcijskim načrtom v primeru izrednih razmer na krovu letala. Mnogi letalski strokovnjaki menijo, da takšno načrtovanje ni nič nenavadnega.

Danes je sicer na delu več kot 10 vojaških letal, tri civilna letala in 11 ladij. V iskalni akciji med drugim sodelujeta avstralska in britanska vojaška ladja, ki s posebnimi detektorji iščeta signal črne skrinjice. Ladji sta 240 kilometrov narazen in preiskujeta območje zvočnega signala črne skrinjice.

Signal črne skrinjice bi lahko deloval do sredine aprila Po pričakovanjih naj bi baterija črne skrinjice prenehala delovati okoli 7. aprila, lahko pa bi delovala tudi do sredine aprila. V iskalni akciji zdaj sodelujeta še dve podmornici. Danes naj bi na območje iskanja priplula malezijska fregata, avstralska fregata pa enkrat v prihodnjih štirih dneh.

Avstralski premier Tony Abbott je poudaril, da gre pri iskanju letala za "najtežje iskanje v zgodovini človeštva" in da uspeh iskalne akcije ni gotov. "Če bodo skrinjico res našli, bo šlo za resnično velik uspeh," pa je dejal Bill Schofield, avstralski znanstvenik, ki se ukvarja z razvojem črnih skrinjic.

Večnacionalna iskalna akcija za pogrešanim letalom v Indijskem oceanu poteka že 18. dan na 217 tisoč kvadratnih kilometrov velikem območju. Pri iskanju se zdaj osredotočajo na iskanje črne skrinjice, ker se izteka čas delovanja baterije.

Ne spreglejte