Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Ponedeljek,
14. 12. 2015,
13.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Kitajska elektrika

Ponedeljek, 14. 12. 2015, 13.39

8 let

Kitajci hočejo zgraditi svetovno električno omrežje

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Kitajsko državno energetsko podjetje SGCC, ki spada med deset največjih podjetij na svetu, želi do leta 2050 zgraditi električno omrežje, ki bo ves svet oskrbovalo z elektriko iz obnovljivih virov.

Kitajski State Grid Corporation of China (SGCC) želi velikanski projekt, poimenovan Pobuda za svetovno energetsko povezanost (ang. Global Energy Interconnection Initiative), skupaj z mednarodnimi partnerji uresničiti v treh stopnjah, piše nemški časnik Die Welt.

Tri stopnje izgradnje svetovnega električnega omrežja Prva stopnja: do leta 2020 zgraditi omrežje elektrike iz obnovljivih virov znotraj posameznih svetovnih regij.

Druga stopnja: do leta 2030 zgraditi energetske objekte za pridobivanje električne energije (vetrne elektrarne na severnem polu in sončne elektrarne v državah, kjer je veliko sonca).

Tretja stopnja: med letoma 2030 in 2050 povezati električna omrežja med celinami.

Ultra visokonapetostni kabli Kot je povedal direktor SGCC Ženja Liu na novinarski konferenci v Berlinu, bodo regije po svetu med seboj povezane z ultra visokonapetostnimi kabli. Po teh kablih se bo distribuirala elektrika, katere napetost bo znašala 800 tisoč voltov (enosmerni tok) oziroma do 1,1 milijona voltov (izmenični tok).

SGCC ultra visokonapetosne kable (angl. ultra high voltage power lines) že gradi na Kitajskem, kjer jih bo uporabljal za prenos elektrike iz puščavskega zahoda Kitajske, kjer so vetrne in sončne elektrarne, v vzhodne in osrednje dele Kitajske.

Prodor na tuje SGCC se zadnja leta podaja tudi v nakupe energetskih podjetij v tujini. Tako ima v lasti 25 odstotkov portugalskega Redes Energeticas Nacionais (REN). Portugalska je za Kitajce zanimiva, ker ima visok delež energije iz obnovljivih virov. Kitajci so se pred časom potegovali tudi za prevzem upravljanja električnega omrežja v Berlinu, a so – vsaj za zdaj - odstopili od ponudbe.

Kitajski SGCC, ki je po prihodku na Forbesovi lestvici 500 največjih podjetij na svetu na sedmem mestu (lani je imel 308 milijard evrov prihodkov), ima več kot 1,5 milijona zaposlenih. Več zaposlenih, in sicer 2,1 milijona, imata na svetu samo kitajski naftni koncern China Petroleum in ameriška trgovska veriga Walmart.

Ne spreglejte