Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 2. 2015,
15.53

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Ukrajina

Natisni članek

Četrtek, 26. 2. 2015, 15.53

8 let, 3 mesece

Kijev začel umik težkega orožja s fronte

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Ukrajinska vojska je danes sporočila, da je začela z umikom težkega orožja s frontne črte na vzhodu Ukrajine.

"Ukrajina je danes začela umik 100-milimetrskih topov s frontne črte. To je prvi korak v umiku težkega orožja in bo izveden izključno pod nadzorom Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi," francoska tiskovna agencija AFP navaja izjavo generalštaba ukrajinske vojske.

Umik težkega orožja sledi dogovoru o premirju na vzhodu Ukrajine, ki so ga 12. februarja v Minsku dosegli voditelji Rusije, Ukrajine, Nemčije in Francije. Dogovor so nato podpisali tako Kijev kot proruski separatisti.

V skladu z dogovorom je 15. februarja začela veljati prekinitev ognja, ki je bila sicer večkrat kršena - najprej predvsem v Debalcevu, kasneje pa je bilo med drugim napeto pri Mariupolu -, a v zadnjih dneh naj bi se vendarle "prijela".

V skladu z dogovorom iz Minska naj bi bilo med drugim vzpostavljeno tamponsko območje med ukrajinsko vojsko in proruskimi separatisti, in sicer v širini od 50 do 140 kilometrov, odvisno od dosega orožja, navaja AFP.

Kot še predvideva dogovor, naj bi bil umik težkega orožja izveden v 14 dneh. Separatisti so z njim po lastnih navedbah začeli že pred dnevi, a opazovalci Ovseja na terenu tega zaenkrat niso mogli neodvisno potrditi. Kijev je medtem doslej vztrajal, da z umikom ne bo začel, dokler ne bodo separatisti v celoti spoštovali prekinitve ognja.

Na konfliktnih območjih je tudi danes razmeroma mirno. Tiskovni predstavnik ukrajinske vojske Andrij Lisenko je danes sporočil, da ukrajinske sile v zadnjih 24 urah ponovno niso utrpele nobene smrtne žrtve. Je pa dodal, da so bili ranjeni štirje vojaki. Gre za drug zaporedni dan brez smrtnih žrtev za ukrajinsko vojsko, piše nemška tiskovna agencija dpa. Nato svari separatiste v Ukrajini pred zavzemanjem novega ozemlja Kakršnokoli poskusi proruskih separatistov na vzhodu Ukrajine za širjenje ozemlja pod svojim nadzorom bi bili nesprejemljivi, je danes v Rimu posvaril generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg. Rusijo je ob tem pozval, naj s konfliktnega območja umakne več kot tisoč kosov težke oborožitve, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je dejal na novinarski konferenci z italijanskim premierjem Matteom Renzijem, je Rusija v zadnjih mesecih na območje poslala več kot tisoč kosov vojaške opreme, topništva, naprednih sistemov zračne obrambe in tankov. "To opremo mora umakniti in mora nehati podpirati separatiste," je dejal.

Pozdravil je sicer zadnja poročila z vzhoda Ukrajine o umiritvi spopadov in izrazil upanje, da bo prekinitev ognja sedaj končno držala.

Ne spreglejte