Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Ponedeljek,
4. 8. 2014,
14.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Evropska komisija Grčija Jean-Claude Juncker

Ponedeljek, 4. 8. 2014, 14.15

8 let

''Kdo prihaja? Juncker? Nočem vedeti, kaj se dogaja.'' (foto in video)

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Novi predsednik Evropske komisije v Atenah, ljudje pa: "Kdo prihaja v Atene? Juncker? Ne berem časopisov, ne gledam televizije. Nočem vedeti, kaj se dogaja."

Bilo je točno opoldan po grškem času, ko se je novi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker z gostiteljem Antonisom Samarasom prikazal na stopnicah premierjeve atenske palače Maximos Mansion.

Medtem ko so fotografske ekipe na vrtu pod stopnicami opravljale svoje delo, so se dvajset metrov stran, na drugi strani ulice, zbirali tisti, ki so želeli videti visokega gosta, čigar obisku mnogi pripisujejo močno simbolično sporočilo in nemara celo napoved nekih novih, lepših časov za Grčijo.

Prvič po šestih letih se morda obeta rahla gospodarska rast Finančna hiša Moody's je Grčiji pred dnevi bonitetno oceno s CAA3 dvignila na CAA1. Ta je še vedno daleč od dobre, a vendar kaže določeno spremembo v sentimentu dojemanja te južnobalkanske države. Grčiji se prvič po šestih letih, potem ko je njeno gospodarstvo pod bremeni posledic krize uplahnilo za 25 odstotkov, morda obeta rahla gospodarska rast.

Ulico stran od protokolarnega pompa ljudje kot da ne slutijo, da je na obisku človek, ki bo čez dva meseca, ko bo dopolnil svojo komisarsko ekipo, stopil na čelo Evropske komisije, organa, ki ima velik vpliv na njihovo življenje. Juncker je bil v preteklih letih eden glavnih evropskih funkcionarjev, ki so se z Grčijo pogovarjali o dodelitvi ogromnih denarnih svežnjev evropske pomoči. "Kdo? Juncker?... Izogibam se negativnim novicam." "Kdo? Juncker? Ne berem časopisov, ne gledam televizije. Izogibam se negativnim novicam. Raje se ukvarjam z drugimi stvarmi," je povedal teolog v poznih dvajsetih letih. Je eden tistih, za katere v Grčiji danes ni dela. Zadnjo službo je imel pred nekaj meseci.

Najemnino mu pomagajo plačevati starši, sam je ne bi zmogel. Politikom že dolgo več ne verjame, niti enemu, pravi.

Grki so danes otopeli, Juncker gor ali dol Jean-Claude Juncker in njegov simbolni prvi obisk Grčije sta španska vas tudi Dasosu, ki je v teh dneh na obisku pri domačih. Dasos je podiplomski študent civilnega letalstva. Študira v Španiji, tam je dobil štipendijo, ki je Grčiji zaradi krize ni mogel. Po koncu študija bo poskušal najti delo v Španiji. Ali pa se bo vrnil domov. Pravzaprav ni razlike, saj so mladi v obeh primerih zelo prizadeta skupina, pravi.

"Navadni ljudje danes ne razmišljajo o Junckerju. Smo v počitniškem času. Ulice so napol prazne. Današnji obisk je predvsem piarovski dogodek za vlado," je pred palačo, kjer smo čakali na Junckerjev prihod, ocenil grški novinar, ki sodeluje z eno izmed velikih tujih tiskovnih agencij. Grki so danes otopeli, Juncker gor ali dol, zanima jih samo, kdaj se jim bodo boljši časi poznali na žepih, pravi. Bo naredil več, kot je njegov predhodnik? Pannicos Dimitriakis se je ustavil na drugi strani ulice. Pogledoval je proti Maximos Mansion, kjer so fotografi v objektive lovili krepko stisnjeni roki Junckerja in Samarasa.

"Seveda ga poznam. Že dolgo je prijatelj Grčije. Mislim, da bo na čelu Evropske komisije boljši od Barrosa. Za Grčijo bo naredil več, kot je njegov predhodnik," napoveduje Dimitriakis, ki ga je po ulici, ki gre mimo palače, tako pravi, prineslo naključje.

Dimitriakis živi na Cipru, v Atenah, kamor je prišel na dopust, pa študira njegova hči. Pripada skupini, ki je v državi najbolj ranljiva in mora v zdajšnjih kriznih razmerah v tej mediteranski državi skozi najtežje preizkušnje. Brez dela je več kot polovica mladih do 25. leta.

Kako prijateljski bo Juncker do Grčije, bodo zato čez čas najbolje povedali ravno oni.

Ne spreglejte