Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Ponedeljek,
9. 3. 2015,
14.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Warren Buffett

Ponedeljek, 9. 3. 2015, 14.13

8 let

Kdo bo stopil v (pre)velike čevlje 84-letnega milijarderja Warrena Buffetta?

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Eden najboljših poslovnežev na svetu trdi, da je že našel svojega naslednika, ki bo prevzel več kot 300 milijard evrov vredno družbo, a njegovega imena delničarjem Berkshire Hathawaya še ni razkril.

84-letni Warren Buffett, izvršni direktor in največji lastnik 328,4 milijarde evrov vrednega investicijskega holdinga Berkshire Hathaway, je tako kot vsako leto že 50. vsem delničarjem družbe poslal pismo o trenutnem stanju v družbi in njeni prihodnosti.

Pismo, ki velja za enega najvplivnejših dokumentov v poslovnem svetu nasploh, je vsako leto do zdaj ponujalo neusmiljeno odkrit vpogled v delovanje družbe, a letošnje pismo se od tistih iz prejšnjih let razlikuje zaradi svoje nejasnosti, saj več zakriva, kot razkriva, delničarji pa so po njegovem prebiranju dobili več vprašanj kot odgovorov, piše The Economist.

Kakšna bo prihodnja vloga Buffettovega sina Howarda? Eden od razlogov je Buffettova skrivnostnost glede njegovega nasledstva. V pismu je zapisal, da verjame, da imajo pravo osebo, ki ga bo lahko nasledila, a ni napisal, kdo ta oseba je. Na drugi strani pa je Buffettov najtesnejši sodelavec, 91-letni Charlie Munger, v svojem pismu omenil dve izstopajoči imeni, in sicer sta to Ajit Jain, ki vodi zavarovalniški del konglomerata, in Greg Abel, ki se ukvarja z energetskimi posli Berkshira. Oba je označil za menedžerja svetovnega kova.

Čeprav Buffett, eden najbogatejših in najvplivnejših Zemljanov, pod palcem ima okoli 67,3 milijarde evrov, načeloma zaupa mladi generaciji, se zdi negotov glede njenega delovanja. Močno računa na svojega sina Howarda, ki naj bi prej ali slej prevzel položaj predsednika holdinga. Na ta način bi deloval kot nekakšen "varnostnik", če bi se morda kdaj na položaj izvršnega direktorja povzpela napačna oseba.

Buffettu na podlagi njegovega deleža v družbi pripada 34 odstotkov vseh glasov, vendar se je zavezal, da se bo v prihodnje odpovedal delu premoženja, zato ostaja dolgoročni vpliv njegove družine v družbi nejasen, še piše Economist.

"Prihodnost Berkshira ne bo tako dobra" "Buffett je najboljši na svetu za alokacijo kapitala. On in njegov partner Munger. Prihodnost Berkshira ne bo tako dobra, saj dvomim, da bo Buffett našel nekoga, ki bo znal enako kot on poiskati dobra podjetja in postaviti v njih pravi menedžment," pravi finančni analitik Luka Gubo.

"Težava je tudi v tem, da je podjetje že tako nenormalno veliko, da si ne more več privoščiti kupovanja majhnih podjetij, ampak bodo morali iskati večja podjetja, pri katerih pa so tveganja čisto drugačna, ni razpršenosti kapitala in tudi izbira podjetij je dosti manjša. Iz tega izhaja največje tveganje," je dodal.

O tem, kako dolgo bo Buffett zaradi svoje starosti še sposoben voditi družbo, pa je dejal: "Glede na to, da rad je hamburgerje in pije Coca-Colo, je že res dolgo zdržal."

Ne spreglejte