Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 2. 2014,
21.11

Osveženo pred

4 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Cerkev

Sobota, 15. 2. 2014, 21.11

4 mesece, 1 teden

Katoličani – homoseksualci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Homoseksualni katoličani v zadnjih mesecih postajajo tema, o kateri se veliko govori. Tudi v Sloveniji.

Brez dvoma v Vatikanu nihče ne razmišlja, da bi homoseksualno spolno aktivnost izenačili s heteroseksualno. Tudi anketa med verniki na temo družine, ki jo je papež Frančišek razposlal vsem katoličanom po svetu – slovenska škofovska konferenca jo je za razliko od drugih razposlala na samo nekaj tisoč skrbno izbranih naslovov –, tega ne bo spreminjala, se strinjajo poznavalci.

Pastorala za homoseksualce A vendar se v odnosu Vatikana do homoseksualnih katoličanov nekaj spreminja. Papež sicer obsoja greh, grešnikov pa ne. Glasno se sprašuje, kdo je, da bi se lahko postavil za sodnika. Posebna skrb za homoseksualne vernike, ki jo že leta nalaga uradni katekizem, je posebej v zahodnih državah že leta izražena v obliki pastoralnih uradov, ki se posvečajo homoseksualnim katoličanom. V New Yorku, ameriški prestolnici liberalizma, že 30 let deluje urad Courage (Pogum) za istospolno usmerjene katoličane in katoličanke. Od tam se je dejavnost razširila po vsem svetu, pri nas najbliže v Italijo.

Predstojnik apostolata Courage pater Paul Check pravi, da gre za "materinsko skrb Cerkve" do ljudi, ki zaradi svoje drugačnosti niso le osamljeni, ampak tudi izolirani. Ostajajo zvesti katekizmu in svojim 1500 sodelavcem vedno predlagajo življenje v čistosti ali z drugimi besedami spolni vzdržnosti. Sam projekt je potrdil tudi Vatikan. Homines Iesu V Sloveniji je o tem pred kratkim javno spregovoril Mario Plešej, magister političnih ved, ki sodeluje s Socialno akademijo in je aktiven v ljubljanski župniji sv. Jakoba. Da je drugačen, je javno zapisal na portalu časnik.si že lanskega avgusta. V Cerkvi na Slovenskem namreč glede tega večinoma vlada "ignoranca, tabuizacija in stigmatizacija homoseksualnosti", ocenjuje Plešej.

Ne strinja se, da bi morali vsi istospolno usmerjeni ljudje živeti v celibatu: "Kaj naj naredijo tisti istospolno usmerjeni ljudje, ki se ne morejo obvladati? Kakšno rešitev, ki bi bila v skladu s človekovim dostojanstvom, Cerkev ponuja tem ljudem?" Plešej, ki Cerkve ne želi zapustiti tudi v primeru, če se na tem področju ne bi nič spremenilo, je pred kratkim ustanovil skupnost istospolno usmerjenih katoličanov Homines Iesu (Jezusovi ljudje).

Ne spreglejte