Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 11. 2013,
14.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Norveška kriza

Četrtek, 14. 11. 2013, 14.20

8 let

Kako poka norveški nepremičninski balon?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nekateri norveški nepremičninski balon primerjajo z ameriškim balonom, ki je leta 2007 sprožil krizo, iz katere se še nismo pobrali.

"V kavarnah v Oslu se pogovor ne vrti o ničemer drugem kot o cenah nepremičnin, in to je slab znak," je v začetku jeseni potarnal predsednik enega največjih norveških podjetij. V mislih je imel govorice in poročila o tem, da je Norveška zašla v velik nepremičninski balon, nekatera medijska poročila so ga primerjala s španskim, ameriški časopisi celo z ameriškim nepremičninskim balonom, ki je leta 2007 sprožil krizo, v kateri smo zdaj. Norveška vlada vztrajno zavrača, da gre za pomemben fenomen, medtem pa je Mednarodni denarni sklad Norveško že septembra opozoril, naj pazi, saj vsi podatki govorijo, da je nepremičninski balon večji, kot si predstavljajo.

Kupcev ni več Nepremičninska agentka Trine Dahl v zadnjem letu opaža, da je povpraševanje po nepremičninah v državi upadlo za 50 odstotkov. "Zdaj moraš stanovanje pokazati vsaj 15 strankam, preden ga lahko prodaš," pravi. Trine pravi, da so se stvari najbolj spremenile to poletje. "Zdaj sploh ne moreš več predvideti, katere nepremičnine se bodo prodajale, katere pa ne," pravi agentka.

Kaj se je zgodilo? Norveška je ena najbogatejših držav in zelo gospodarno ravna s svojim bogastvom, to je predvsem nafta. Naftne dobičke v državi takoj investirajo, kot da lahko nafte zmanjka že jutri. Država je zelo atraktivna za tuje, predvsem bogate vlagatelje, ti pa že leta vlagajo v norveške nepremičnine. Število stanovanj tako raste, hkrati pa raste tudi cena, ki za povprečnega Norvežana postaja vse bolj nedostopn

Cene nepremičnin: Cena povprečnega stanovanja se je po podatkih norveškega statističnega urada od leta 2005 zvišala za 71 odstotkov. Za kvadratni meter stanovanja je bilo leta 2000 na Norveškem treba odšteti 1560 evrov, lani pa 3722 evrov. Na splošno je rast cen glede na inflacijo narasla za šest odstotkov na leto od leta 2010 do leta 2012. Denar, ki ga imajo na razpolago gospodinjstva, za 3,8 odstoka od leta 2008 do leta 2012.

Mednarodni denarni sklad je septembra opozoril, da so norveške nepremične za od 15 do 20 odstotkov precenjene, nekatere celo do 40 odstotkov, hkrati pa dejal, da bi imela korekcija cen velik vpliv na gospodarstvo. Norveški nadzorni organ je uvedel številne ukrepe, med drugim je omejil posojila na 85 odstotkov vrednosti nepremičnine. Vendar, desnosredinska premierka je že pred oktobrsko izvolitvijo dejala, da bo ustavila načrtovane spremembe, po katerih bi bilo bankam dražje izdajati hipoteke. "Nepremičninski balon na Norveškem ne obstaja," je dejala. Nepremičninski agentje pa pravijo drugače. "Prodajalci stanovanj se bodo morali počasi začeti zavedati, da je prvi interesent za nakup stanovanja morda tudi edini in zadnji."

Ne spreglejte