Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Petek,
12. 12. 2014,
14.41

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Rusija

Petek, 12. 12. 2014, 14.41

8 let, 5 mesecev

Kako padanje rublja vpliva na življenje navadnih Rusov?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Podražitve hrane v Rusiji med državljane vnašajo nezaupanje do vladnih ukrepov, s katerimi želijo neuspešno zajeziti padanje rublja. Ljudje z bankomatov dvigujejo prihranke in kopičijo zaloge hrane.

Rusko gospodarstvo še vedno sloni na energetiki, državni proračun pa je precej odvisen od prihodkov od prodaje nafte in plina, zato s padanjem cen nafte močno izgublja tudi ruski rubelj, cene življenjskih potrebščin v največji državi na svetu pa se strmo zvišujejo.

To že sproža histerijo med navadnimi državljani, ki zato hrano in osnovne življenjske potrebščine kupujejo na zalogo. Hrane je sicer trenutno še dovolj, a vse bolj zaskrbljeni Rusi se bojijo, da jo lahko prav zaradi kopičenja zalog nekaterih sodržavljanov kaj hitro zmanjka. Cene hrane se bodo zaradi nezaupanja državljanov v lastno državo po nekaterih napovedih samo letos podražile za 25 odstotkov.

Cene svinjskega mesa in sladkorja so letos poskočile za 25 odstotkov, cena rib in morskih sadežev za več kot 15 odstotkov. Prav tako je po najnovejših podatkih ruskega statističnega urada cena ajde samo v tem mesecu poskočila za 5,7 odstotka, cena jajc, paradižnika, kumaric in zelja pa za okoli pet odstotkov.

Ukrepom ni uspelo zajeziti cen ajde Ajda je ključni pokazatelj zaupanja ruskih potrošnikov, saj je močno prisotna v njihovem vsakdanjiku. Ajdova zrna uporabljajo za proizvodnjo kruha, kaše, palačink in preostalih specialitet. Da bi se izognili morebitnemu pomanjkanju tega strateškega žita, je celo uvrščena v del državnih rezerv.

Rusija znaten delež svoje hrane uvaža iz tujine, ta pa se je zaradi sankcij Zahoda in razvrednotenja rublja precej podražila. Lani je Rusija uvozila za 6,7 milijarde dolarjev (5,4 milijarde evrov) mesa in mesnih izdelkov, petina teh izdelkov pa je od poletja na črnem seznamu držav, ki ne smejo poslovati z Rusijo. Največji delež uvoza sicer predstavljajo sir, perutnina, svinjsko meso in maslo.

Bankomati večinoma prazni Po poročanju ameriškega časnika Business Insider so bankomati v Moskvi večinoma brez gotovine, saj ljudje z njih dvigujejo toliko prihrankov, kolikor jim sistem dopušča. Z denarjem se pred novim padcem rublja odpravijo po nakupih ali pa jih zamenjajo v ameriške dolarje. Po navedbah Moskovčanov razmere niso nič boljše kot pred šestimi leti, ko je rubelj podobno izgubljal vrednosti.

Ruski premier Dmitrij Medvedjev je zato Ruse že pozval, naj bodo potrpežljivi in ne zapadejo v histerijo ob padanju vrednosti rublja. "Ljudje morajo biti potrpežljivi in se spomniti razvoja dogodkov v podobnih razmerah v letih 2008 in 2009, ko je rubelj prav tako bistveno oslabel," je v pogovoru za pet televizijskih postaj izjavil Medvedjev in priznal, da veliko običajnih ljudi trpi zaradi vseskozi naraščajočih cen.

Dejal je tudi, da se večina ekonomistov in analitikov strinja, da je rubelj preveč šibek oziroma podcenjen, ter sodržavljane spomnil na zadnjo krizo, ko so ob menjavi prihrankov v tuje valute izgubili veliko denarja, saj je vrednost rublja pozneje narasla. Razkril je še, da sam varčuje v rubljih.

Rubelj v letu dni izgubil 40 odstotkov vrednosti Rubelj je od začetka leta glede na dolar izgubil že 40 odstotkov vrednosti. Največji dnevni padec po finančnem zlomu leta 1998 je rubelj utrpel na začetku decembra, ko je v primerjavi z dolarjem izgubil devet odstotkov vrednosti. Inflacija naj bi po napovedih ruske centralne banke letos dosegla deset odstotkov. Čeprav želi centralna banka z ukrepi omejiti dodatno padanje valute, to vlagateljev ne prepriča, rubelj pa še naprej drsi navzdol.

Padec zaupanja potrošnikov in strmo naraščajoče cen proizvodov so skrb vzbujajoč znak, da so Rusi izgubili zaupanje v sposobnost oblasti, da zaščitijo vrednost valute.

Ne spreglejte