SiolNET. Novice Svet
4,50

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Kako je Trump najbogatejše na svetu naredil še bogatejše

4,50

termometer

Donlad Trump, Melania Trump, Trump
Foto: Getty Images

Najbogatejši Zemljan je – kot ponavadi – Bill Gates. Sledi mu njegov rojak Warren Buffet, "bronast" je Jeff Bezos. Novi ameriški predsednik Donald Trump pa je po Forbesovi lestvici milijarderjev letos padel za več kot 200 mest.

Na lestvici, ki jo je objavil ameriški poslovni tednik Forbes, je bilo glede na stanje 17. februarja letos na svetu 2.043 dolarskih milijarderjev, kar je kar 233 več kot leto prej. Takrat jih je bilo 1.810.Dobro leto za milijarderje

To je največji skok števila novih milijarderjev, odkar Forbes spremlja število milijarderjev po svetu. Bogastvo milijarderjev na Forbesovi lestvici je letos v primerjavi z lani poskočila za 18 odstotkov, in sicer na 7,67 bilijona dolarjev (7,1 bilijona evrov).

Tistih milijarderjev, ki so od lani povečali svoje bogastvo, je trikrat več kot tistih, ki se jim je bogastvo zmanjšalo.

Bill Gates je že četrtič zapored najbogatejši na svetu. Bill Gates je že četrtič zapored najbogatejši na svetu. Foto: Reuters

Na vrhu spet Gates

Gates je tako kot lani tudi letos najbogatejši na svetu. Pod palcem ima 86 milijard dolarjev (80 milijard evrov), lani jih je imel 75 milijard dolarjev (69,8 milijarde evrov). 

V zadnjih 23 letih je bil zdaj 61-letni ustanovitelj Microsofta kar 18-krat čisto na vrhu Forbesove lestvice.

Od februarja lani do februarja letos je najbolj povečal bogastvo Jeff Bezos. Od februarja lani do februarja letos je najbolj povečal bogastvo Jeff Bezos. Foto: Reuters

Najbolj je obogatel prvi mož Amazona

Amazonov Jeff Bezos je imel lani najuspešnejše leto med vsemi milijarderji, saj je svoje bogastvo povečal za največ – za 27,6 milijarde dolarjev (25,7 milijarde evrov).

Bezos se je tako z lanskega petega mesta zavihtel na tretje mesto. Na drugem mestu je vlagatelj Warren Buffett. Ta je svoje bogastvo od lanskega februarja povečal za 14,8 milijarde dolarjev (13,8 milijarde evrov). 

Hvala ti, Donald, bi lahko rekel Warren Buffett. Ta že legendarni vlagatelj je od novembra lani, ko je newyorški milijarder zmagal, najbolj povečal svoje bogastvo. Hvala ti, Donald, bi lahko rekel Warren Buffett. Ta že legendarni vlagatelj je od novembra lani, ko je newyorški milijarder zmagal, najbolj povečal svoje bogastvo. Foto: Reuters

Vpliv Trumpa na Buffettovo bogastvo

Na Buffettovo debelejšo denarnico je zelo vplivala tudi rast delnic po zmagi Donalda Trumpa novembra lani. Lanski drugouvrščeni, španski milijarder Amancio Ortega, lastnik podjetja Zara, je tako padel na četrto mesto.

Na peto mesto se je zavihtel prvi mož Facebooka Mark Zuckerberg. Na drugi strani je mehiški superbogataš Carlos Slim, nekoč številka ena na Forbesovi lestvici, izpadel iz prve peterice in se uvrstil na šesto mesto.

Največ novih milijarderjev na Daljnem vzhodu, Američani zaostajajo

Novih milijarderjev je letos 195, od tega največ Kitajcev – 76. Američani imajo 25 novih milijarderjev. 

Irec John Collison je najmlajši milijarder na svetu. Skupaj so na Forbesovi lestvici štirje milijarderji, ki so mlajši od 30 let. Irec John Collison je najmlajši milijarder na svetu. Skupaj so na Forbesovi lestvici štirje milijarderji, ki so mlajši od 30 let. Foto: Getty Images

Najmlajši milijarder na svetu

Najbogatejši mladi milijarder na svetu, ki je sam ustvaril svoje bogastvo, je 26-letni Irec John Collison, ki je z bratom Patrickom Collisonom v San Franciscu ustvaril aplikacijo Stripe za spletno plačevanje.

Drugi najmlajši milijarder na svetu je Snapchatov Evan Spiegel, ki je le dva meseca starejši od Johna Collisona. 

Na lestvici je dobra desetina žensk

Na Forbesovi lestvici je skupaj 227 milijarderk, vključno z deseterico žensk, ki so svoje podjetje ustanovile skupaj s možem ali bratom ali pa so svoje bogastvo podedovale. Ženske torej predstavljajo malo več kot 11 odstotkov vseh milijarderjev na lestvici.

Španec Amancio Ortega (na fotografiji skupaj s hčerko Marto Ortego Perez) je še vedno najbogatejši na stari celini. Španec Amancio Ortega (na fotografiji skupaj s hčerko Marto Ortego Perez) je še vedno najbogatejši na stari celini. Foto: Getty Images

ZDA še vedno na prvem mestu po številu milijarderjev

Glede na državo imajo največ milijarderjev ZDA, in sicer 565 (lani 540), na drugem mestu je Kitajska s 319 milijarderji. Na tretjem mestu je Nemčija, ki ima 114 dolarskih milijarderjev, na četrtem pa Indija s 101 milijarderjem.

Prvih deset najbogatejših Zemljanov

 • Bill Gates, 86 milijard dolarjev (80 milijard evrov, ZDA)
 • Warren Buffett, 75,6 milijarde dolarjev (70,3 milijarde evrov, ZDA)
 • Jeff Bezos, 72,8 milijarde dolarjev (67,7 milijarde evrov, ZDA )
 • Amancio Ortega, 71,3 milijarde dolarjev (66,3 milijarde evrov, Španija)
 • Mark Zuckerberg, 56 milijard dolarjev (52,1 milijarde evrov, ZDA)
 • Carlos Slim, 54,5 milijarde dolarjev (50,7 milijarde evrov, Mehika)
 • Larry Ellison, 52,2 milijarde dolarjev (48,5 milijarde evrov, ZDA)
 • Charles Koch, 48,3 milijarde dolarjev (44,9 milijarde evrov, ZDA)
 • David Koch, 48,3 milijarde dolarjev (44,9 milijarde evrov, ZDA)
 • Michael Bloomberg, 47,5 milijarde dolarjev (44,2 milijarde evrov, ZDA)

Prvi deset najbogatejših Evropejcev

 • Amancio Ortega, 71,3 milijarde dolarjev (66,3 milijarde evrov, Španija)
 • Bernard Arnault, 41,5 milijarde dolarjev (38,6 milijarde evrov, Francija)
 • Lilian Bettencourt,  39,5 milijarde dolarjev (36,7 milijarde evrov, Francija)
 • Beate Heister in Karl Albrecht mlajši, 27,2 milijarde dolarjev (25,3 milijarde evrov, Nemčija)
 • Maria Franca Fissolo, 25,2 milijarde dolarjev (23,4 milijarde evrov, Italija)
 • Kjeld Kirk Kristiansen, 21,1 milijarde dolarjev (19,6 milijarde evrov, Danska)
 • Georg Schaeffler, 20,7 milijarde dolarjev (19,3 milijarde evrov, Nemčija)
 • Susanne Klatten, 20,4 milijarde dolarjev (19 milijard evrov, Nemčija)
 • Stefan Persson, 19,6 milijarde dolarjev (18,2 milijarde evrov, Švedska)
Donald Trump na Škotskem Foto: Reuters
Novi ameriški predsednik Donald Trump ima po Forbesovem izračunu 3,5 milijarde dolarjev (3,3 milijarde evrov), milijardo dolarjev manj kot leta 2016, zato je po lestvici padel za kar 220 mest. Pristal je na 544. mestu, ki si ga deli še z 19 drugimi milijarderji. Padec njegovega bogastva je povezan s poslabšanjem razmer na nepremičninskem trgu na Manhattnu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin