SiolNET. Novice Svet
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kaj bo, če bodo Britanci šli iz EU? Francozinja je zaskrbljena

0

termometer

Referendum o izstopu Velike Britanije iz EU bi po mnenju vodje Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde pomenil nestanovitne čase za svetovno gospodarstvo.

Najpomembnejša ženska v svetu financ si želi, da Britanci ne bi izglasovali izhoda iz povezave. Lagardova, ki je bila v preteklosti med drugim tudi francoska finančna ministrica, globoko v sebi upa, da bo Velika Britanija ostala članica unije. Nepremičnine in proračunski primanjkljaj IMF bo maja 2016 objavil novo poročilo o stanju britanskega gospodarstva, v katerem bo predstavil morebitne posledice britanskega izstopa iz EU. V zadnjem poročilu je izrazil skrb nad naraščajočimi cenami nepremičnin in proračunskim primanjkljajem, a obenem dodal, da je na splošno gledano drugo največje evropsko gospodarstvo v dobrem stanju in da je glede omenjenih šibkih točk že veliko postorilo.

Če bi volivci izglasovali izstop iz osemindvajseterice, bi bilo treba po mnenju sklada glavno pozornost nameniti sklepanju sporazumov s ključnimi trgovinskimi partnerji, saj bi se veliko finančnih in trgovinskih vezi pretrgalo.

Referendum do konca leta 2017 Britanski premier David Cameron je volivcem zaradi političnih pritiskov doma do konca leta 2017 obljubil izvedbo referenduma o usodi članstva države v EU. Pred tem pa si bo v pogajanjih z ostalimi članicami in evropskimi ustanovami prizadeval doseči reforme delovanja osemindvajseterice in izpolnitev nekaterih britanskih zahtev.

Javnomnenjske ankete trenutno kažejo, da bi bil izid referenduma še vedno zelo negotov, veliko volivcev pa je še neodločenih.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin