Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 6. 2014,
12.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Jean-Claude Juncker Evropska komisija Angela Merkel David Cameron Francois Hollande

Nedelja, 1. 6. 2014, 12.48

8 let

Juncker verjame, da bo predsednik Evropske komisije, evropski voditelji imajo pomisleke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nekdanji luksemburški premier Jean-Claude Juncker velja za najverjetnejšega novega predsednika Evropske komisije, med evropskimi voditelji pa se vrstijo pomisleki glede njegovega imenovanja.

"V Evropskem svetu me podpira velika večina predsednikov držav in vlad iz vrst krščanskih demokratov in socialistov," je za današnjo izdajo nemškega časnika Bild dejal Juncker, ki je prepričan, da bo sredi julija izvoljen za prihodnjega predsednika Evropske komisije.

"Evropa se ne sme pustiti izsiljevati" Juncker, ki je bil do leta 2013 tudi šef evrske skupine, je ob tem zatrdil, da bo v prihodnjih treh do štirih tednih poskušal prepričati še preostale voditelje, da ga podprejo.

Juncker je ob tem svoje podpornike pozval, naj se pri svoji odločitvi ne uklonijo pritisku manjšine. "Evropa se ne sme pustiti izsiljevati," je med drugim izjavil v intervjuju za Bild.

Merklova ga podpira, Cameron in Hollande pa ne Imenovanje Junckerja, čigar Evropska ljudska stranka ostaja po nedavnih volitvah najmočnejša skupina v Evropskem parlamentu, zadnje dni dviguje precej prahu. Medtem ko je nemška kanclerka Angela Merkel podprla Junckerja, pa je njegovo morebitno imenovanje naletelo na nasprotovanje britanskega premierja Davida Camerona in francoskega predsednika Francoisa Hollanda, še navaja časnik.

Nemški tednik Spiegel je tako na svoji spletni strani v soboto objavil, da je Cameron na vrhu EU prejšnji torek Merklovo posredno posvaril, da bi lahko Velika Britanija izstopila iz EU, če bo Juncker med predsedniki držav in vlad dobil večinsko podporo za novega predsednika Evropske komisije.

Evroskeptikom je treba poslati signal Bild ob tem, sklicujoč se na neimenovane vire, še navaja, da je Hollande ta teden Merklovi namignil, da je treba francoskim volivcem po visoki zmagi skrajno desne evroskeptične Nacionalne fronte poslati signal in da si želi Francoza na čelu Evropske komisije. V igri naj bi bil nekdanji francoski finančni minister Pierre Moscovici.

Pomisleke glede Junckerja naj bi sicer po poročanju nemške tiskovne agencije dpa izrazile tudi Madžarska, Švedska in Nizozemska. Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy je zato dobil nalogo posrednika med Evropskim parlamentom in prestolnicami 28 držav članic pri pogajanjih za novega predsednika Evropske komisije.

Ne spreglejte