Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 12. 2009,
22.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 1. 12. 2009, 22.50

8 let

Juncker: Evro je precenjen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Finančni ministri držav z evrom in Mednarodni denarni sklad menijo, da je evro trenutno precenjen, je poudaril šef evroskupine Jean-Claude Juncker.

Evroskupina in IMF ocenjujeta, da je evro precenjen v odnosu do kitajske valute juan. "Menimo, da ni normalno, da gospodarstvo, ki dosega tako močno rast, devalvira svojo valuto v odnosu do območja evra, katerega rast je precej manj pozitivna," je dejal Juncker. Pereče vprašanje menjalnega tečaja kitajske valute Vprašanje menjalnega tečaja juana je eno najbolj perečih v odnosih med Kitajsko in EU. Kitajska valuta je od poletja 2008 vezana na dolar, zato se evropska stran boji, da bo krepitev evra v primerjavi z juanom prizadela evropski izvoz na Kitajsko in s tem upočasnila gospodarsko okrevanje stare celine. O tem je bilo govora na nedavnem vrhu EU in Kitajske, ko je EU tudi ocenila, da bi bila primerna revalvacija juana, da bi tako zmanjšali globalna neravnovesja. Juncker je danes poudaril, da je revalvacija juana v interesu območja evra, a tudi v interesu Kitajcev, ki bi s tem povečali kupno moč in nadzor nad svojo valuto.

Lizbonska pogodba sicer predvideva spremembe v delovanju evroskupine, in sicer formalizira delovanje skupine in položaj njenega predsednika. Juncker je pojasnil, da je evropskupina izrazila željo, da o vseh posledicah Lizbonske pogodbe odloča januarja. Povedal je tudi, da v evroskupini obstaja široka podpora podaljšanju njegovega mandata za dve leti in pol ter da sta podporo nakazali tako Francija kot Nemčija. Juncker je doslej edini šef skupine držav z evrom. Na položaju je od leta 2005, nazadnje mu je bil mandat še za dve leti podaljšan leta 2008.

Edini kandidat za predsednika evroskupine Lizbonska pogodba prvič določa pravno podlago za delovanje evroskupine ter predvideva dveinpolletni mandat njenega predsednika in potrditev kandidata z večino držav z evrom. Juncker je povedal, da je, kolikor ve, edini kandidat za ta položaj, kar je potrdil tudi evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Joaquin Almunia.

Ne spreglejte