Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 8. 2011,
15.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ivo Josipović Jadranka Kosor Gordan Jandroković

Četrtek, 18. 8. 2011, 15.58

8 let

Josipović zahteva zamenjavo Jandrokovića zaradi spora glede veleposlanikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Hrvaški predsednik Ivo Josipović je premierko Jadranko Kosor pozval, naj zamenja zunanjega ministra Gordana Jandrokovića.

Slednji po Josipovićevem mnenju ne pozna postopka imenovanja veleposlanikov in ker je z javnimi napadi na institucijo predsednika načel ugled Hrvaške v svetu. Jandroković je v odzivu dejal, da "se ni zmotil niti za milimeter".

"Namerno naj bi zavlačeval z imenovanjem"

"To (zamenjava Jadrokovića) je moje politično mnenje, ker škodi državi in ugledu Hrvaške v svetu," je dejal Josipović na novinarski konferenci, ki jo je sklical zaradi spora z vlado glede imenovanja novih veleposlanikov.

Josipovića je zmotilo, da mu je Jandroković poslal seznam predlaganih veleposlanikov, kar pa, kot je poudaril predsednik, ni v skladu s pooblastili zunanjega ministra. Odzval pa se je tudi tudi na trditve iz HDZ, da naj bi namerno zavlačeval z imenovanjem novih veleposlanikov, da bi naredil uslugo sedanji opoziciji, če bi dobila volitve. To je sicer pred časom izjavila tudi Kosorjeva.

"Gre za kontinuirano rušenje institucije predsednika"

Predsednik, ki sicer skupaj z vlado sooblikuje zunanjo politiko, pa je poudaril, da bi bilo "normalno, da se zamenja ministra, ki napada predsednika republike, ne pozna postopka in v javnosti izjavlja stvari, ki niso točne".

Josipović je ocenil, da gre za kontinuirano rušenje institucije predsednika. "Upam, da to ni politika vlade in v normalni državi bi moral minister za to odgovarjati," je poudaril Josipović in dodal, da gre za poskus, da bi se ga vpletlo v predvolilno kampanjo.

"Ta kvazipredlog mu bom vrnil" Po njegovih besedah zunanji minister pri imenovanju veleposlanikov ni enakopraven partner predsedniku republike, zato je njegov predlog razumel kot "predhodni politični predlog". "To, kar mi je bilo poslano, ni nič. Vrnil mu bom ta kvazipredlog, od premierke Kosorjeve pa zahteval, da ga poduči, da se giblje zunaj zakonskega in ustavnega reda," je bil oster Josipović.

Predsednik od vlade in premierke Kosorjeve pričakuje nov uradni predlog, kot tudi mnenje pristojnega saborskega odbora, šele potem pa bo sprejel odločitev o imenovanjih veleposlanikov.

"Strankarska pripadnost me ne zanima" Ob Jadrokovićevih obtožbah, da predsednik zavlačuje z imenovanji, se Josipović sprašuje, kako to, da je čas kar naenkrat postal pomemben dejavnik, medtem ko je velikemu številu veleposlanikov in konzulov že davno potekel mandat.

Josipović je še dejal, da je med predlaganimi imeni za veleposlanike tretjina nekariernih diplomatov, številni pa samo krožijo in se na vračajo na delo na zunanje ministrstvo. Na vprašanje, koliko jih je članov vladajoče HDZ, je odgovoril, da je to njihova zasebna stvar in da ga strankarska pripadnost ne zanima.

Josipović je še napovedal, da bo pri imenovanju veleposlanikov upošteval kriterije, po katerih so pogodbeni veleposlaniki lahko le posebej ugledne osebe, da se mandati ne bodo ponavljali, da se bodo morali veleposlaniki, ki so bili v tujini, vrniti na delo v zunanje ministrstvo, da ne bo imenoval politično dejavnih oseb in da na najpomembnejše veleposlaniške položaje ne bodo imenovani diplomati brez izkušenj.

Jandroković: Nisem se zmotil Jandroković je predsednikovo zahtevo po zamenjavi komentiral z besedami, da "se ni zmotil niti za milimeter" in da gre samo za "preusmerjanje pozornosti z vsebine problema". "Ne vem, kdo svetuje predsedniku, toda sam sem prepričan, da sem ravnal v skladu s postopkom," je dejal. "Gre za seznam kariernih diplomatov, ob pomanjkanju argumentov pa se verjetno zahteva moja zamenjava," je dodal.

Kosorjeva zavrnila Josipovićev poziv

Kosorjeva pa je medtem že tudi zavrnila Josipovićev poziv k zamenjavi zunanjega ministra. Tudi ona je menila, da Jandroković ni naredil "niti ene napake v postopku". Kot je dejala Kosorjeva na novinarski konferenci v Zagrebu, se je Jandroković pravzaprav le odzval na zahteve predsednika socialdemokratov (SDP) Zorana Milanovića, da je zaradi bližajočih se volitev treba "zaustaviti vse postopke v državi, tudi imenovanje veleposlanikov".

"Ti prepiri se morajo končati" Josipovića je še podučila, da se je glede postopka imenovanja veleposlanikov "odzival na podlagi odločitve vlade iz leta 2001, ne pa na tisti iz leta 2004, ki velja in ki pravi, da zunanje ministrstvo predlaga vladi imenovanje in odpoklic vodij diplomatskih misij in konzularnih uradov na podlagi predhodnega soglasja vlade in predsednika republike".

"Torej, da bi predsednik republike in jaz dosegla soglasje, je bil potreben nek seznam, to pa je ta seznam, ki ga je minister Jandroković poslal predsedniku Josipoviću 6. julija," je še dejala hrvaška premierka in dodala, da bo storila vse, da se končajo "ti prepiri" med predsednikom republike in ministrom za zunanje zadeve.

Ne spreglejte