Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 2. 2020,
13.26

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27

2

Natisni članek

ZDA brexit Boris Johnson

Ponedeljek, 3. 2. 2020, 13.26

4 leta, 2 meseca

Johnson po brexitu za sporazum z EU po kanadskem modelu

Kaj EU ponuja Veliki Britaniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27

2

Michel Barnier | Foto Reuters

Foto: Reuters

EU ponuja Združenemu kraljestvu zelo ambiciozen trgovinski dogovor brez carin in kvot, a pod določenimi pogoji, je poudaril glavni pogajalec unije o prihodnjih odnosih z Britanijo Michel Barnier ob predstavitvi predloga pogajalskih izhodišč. Ključna pogoja sta zagotoviti enake konkurenčne pogoje in nadaljnji dostop do britanskih ribolovnih voda. Združeno kraljestvo želi po brexitu z Evropsko unijo skleniti prostotrgovinski sporazum, podoben tistemu med EU in Kanado, pa je v predstavitvi pogajalskih izhodišč povedal britanski premier Boris Johnson. 

Mandat EU po pisanju STA vključuje tri glavna poglavja - gospodarsko partnerstvo, varnostno partnerstvo in institucionalni okvir upravljanja prihodnjega partnerstva, ki pokrivajo vsa interesna področja, od trgovine in gospodarskega sodelovanja do pravosodnega sodelovanja ter zunanje politike, varnosti in obrambe.

Nič carin in nič kvot za vse blago in storitve

V okviru gospodarskega partnerstva ponuja EU Združenemu kraljestvu "zelo ambiciozen trgovinski dogovor", ki vključuje načelo nič carin in nič kvot za vse blago, ki vstopa na notranji trg, ter ambiciozen prostotrgovinski sporazum na področju storitev. Unija je to pripravljena ponuditi ob zavedanju, da bo konkurenca v prihodnje močna. Konkurenca je sicer normalna stvar, a zaradi geografske bližine je v pogajalskih izhodiščih jasno zapisano, da ta izjemna ponudba prihaja z določenimi pogoji, je po pisanju STA  izpostavil Barnier.

Kaj EU zahteva od Združenega kraljestva

Prvi pogoj je zagotoviti odprto in pošteno konkurenco, zato se je treba dogovoriti o specifičnih in učinkovitih jamstvih za zagotovitev enakih konkurenčnih pogojev, torej za zagotovitev spoštovanja visokih standardov na področju socialnih politik, okolja, državnih pomoči in davčnih zadev, je poudaril Barnier. Z drugimi besedami, EU in Združeno kraljestvo naj bi ohranila avtonomijo pri reguliranju gospodarskih dejavnosti, a ob izrecni zavezi ohranitve visokih standardov. Podrobnosti bo treba doreči v pogajanjih. To bo nedvomno eno najtežjih in najbolj občutljivih vprašanj, saj je povezano z nadzorom blaga, piše STA.

Evropska unija | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Drugi ključni pogoj, ki ga je izpostavil Barnier, je, da bo Združeno kraljestvo moralo pristati na to, da imajo članice EU še naprej dostop do britanskih ribolovnih voda. Ureditev bi bila sicer vzajemna in temeljila bi na kvotah. Cilj je, da se dogovor o ribištvu doseže do julija, saj se članice unije vsako leto pred poletnim odmorom dogovorijo o ribolovnih kvotah. Ta rok je torej določen, ker ribiči potrebujejo predvidljivost. Če dogovora ne bo do takrat, to sicer ne bo imelo takojšnjih posledic, temveč ga bodo poskušali doseči pozneje.

Sporazum bi govoril tudi o storitvah

Med storitvenimi sektorji, ki naj bi jih sporazum pokrival, so poslovne storitve, telekomunikacije in poštne storitve, okolje, finančne storitve in promet, pri čemer bo še zlasti pomembno letalstvo.

"Odnosi bodo dobri, a ne najboljši"

Tudi če se bosta strani dogovorili o zelo ambicioznem trgovinskem sporazumu, pa njun odnos ne more biti tak, kot je bil. Najboljši možni odnos z EU je namreč članstvo, če država ni članica, je njen položaj objektivno manj ugoden, je znova izpostavil Barnier. Z novim sporazumom bosta tako vzpostavljena dva ločena trga in ključno vprašanje, na katerega mora odgovoriti Združeno kraljestvo, je, koliko usklajenosti z evropskimi pravili želi, je še izpostavil Barnier. Usklajenost s pravili je namreč sorazmerna z dostopnostjo do notranjega trga EU.

Strani naj bi se vzporedno pogajali o več različnih temah. V Bruslju omenjajo od deset do dvanajst kategorij. Pogajanja bodo potekala v Bruslju in Londonu. Sedemindvajseterica naj bi pogajalska izhodišča potrdila 25. februarja. V tem primeru se bodo pogajanja o prihodnjih odnosih po današnjih neuradnih informacijah začela v prvem tednu marca, piše STA.

Johnson po brexitu za sporazum z EU po kanadskem modelu

Združeno kraljestvo želi po brexitu z Evropsko unijo skleniti prostotrgovinski sporazum, podoben tistemu med EU in Kanado, pa je v predstavitvi pogajalskih izhodišč povedal britanski premier Boris Johnson.  "Pogosto so nam govorili, da moramo izbrati med popolnim dostopom do trga EU, vključno s sprejetjem njenih pravil in sodišč, po norveškem modelu in ambicioznim prostotrgovinskim sporazumom po kanadskem modelu, ki odpira trge in se izogne polni bojni opremi regulacij EU," je povedal Johnson v Greenwichu, poroča STA.

Brexit
Novice Po izpeljanem brexitu: na otoku proslavljanje, v Bruslju pospravili britansko zastavo #video

Ne gre za izbiro med dogovorom ali nedogovorom

"Odločili smo se - želimo prostotrgovinski sporazum, podoben kanadskemu. Če pa nam to ne bo uspelo, kar je zelo malo verjetno, pa bo morala naša trgovina temeljiti na obstoječem izstopnem sporazumu z EU," je izpostavil. Dejal je, da ne gre za izbiro med dogovorom in nedogovorom. Vprašanje je po njegovih besedah, ali vzpostaviti trgovinski odnos, primerljiv s kanadskim ali z avstralskim. "V obeh primerih ne dvomim, da bo Britanija mogočno uspevala," je poudaril britanski premier.

Kakšen je dogovor med EU in Kanado

Trgovinski dogovor med Kanado in EU, znan tudi kot Ceta, odpravlja carine na večino blaga. Izjema so nekateri prehranski izdelki, kot so jajca in piščančje meso. Dogovor določa tudi, da morajo kanadske dobrine izpolnjevati standarde EU, na primer na področju varnosti hrane in izdelkov, enako velja tudi za dobrine iz EU v Kanadi.

Britanski premier Johnson | Foto: Reuters Britanski premier Johnson Foto: Reuters

Storitve, ki predstavljajo približno 80 odstotkov britanskega gospodarstva, so medtem v dogovoru EU-Kanada zgolj deloma pokrite. Tovrstni dogovor na primer ne pokriva finančnih storitev, kar pomeni, da britanske banke brez licenc posameznih držav ne bi mogle prodajati svojih storitev državljanom EU. Trgovina med EU in Avstralijo pa temelji na omejenem "partnerskem okvirju" iz leta 2008, ki pokriva sodelovanje na širokem spektru gospodarskih področij in sporazume o različnih zadevah, kot je medsebojno priznavanje standardov pri izdelkih.

"Ne bomo nelojalna konkurenca, pa naj bo trgovinska, ekonomska ali okoljska"

Zavrnil je zahtevo, da bi London bruseljska pravila glede konkurenčne politike, subvencij, socialne zaščite in okolja sprejel v večji meri, kot bi EU sprejela britanska pravila. Dodal je, da bo skušal doseči "pragmatičen dogovor na področju varnosti za zaščito naših državljanov brez poseganja v avtonomijo pravnih sistemov drug drugega". "Ne bomo nelojalna konkurenca, pa naj bo trgovinska, ekonomska ali okoljska," je še zagotovil britanski premier, piše STA.

Johnson ne bo prosil za podaljšanje prehodnega obdobja

Pred tem je stališča EU za pogajanja o prihodnjih odnosih predstavil glavni pogajalec unije Michel Barnier. EU ponuja Združenemu kraljestvu zelo ambiciozen trgovinski dogovor brez carin in kvot, a pod določenimi pogoji, je dejal. Ključna pogoja sta po njegovih besedah zagotoviti enake konkurenčne pogoje in nadaljnji dostop do britanskih ribolovnih voda.

Potem ko je Velika Britanija v petek zapustila EU, se je zdaj začelo 11-mesečno prehodno obdobje, v katerem morata London in Bruselj doseči dogovor o prihodnjih odnosih. Prehodno obdobje je možno podaljšati za največ dve leti, a Johnson zatrjuje, da za to ne bo zaprosil, navaja STA.

Boris Johnson
Novice Johnson: London bo po brexitu bolj odprt za afriške migrante

EU kot celota je bila leta 2018 največji trgovinski partner Združenega kraljestva. To je v druge države EU izvozilo za 291 milijard funtov oziroma 343 milijard evrov blaga in storitev (45 odstotkov vsega britanskega izvoza). Uvozilo pa je za 357 milijard funtov oziroma 421 milijard evrov blaga in storitev (53 odstotkov vsega uvoza).

Ne spreglejte