Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Torek,
17. 10. 2017,
8.51

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,18

1

Natisni članek

Donald Trump Rex Tillerson vojaške vaje Kim Jong Un Severna Koreja

Torek, 17. 10. 2017, 8.51

6 let, 6 mesecev

"Jedrska vojna lahko izbruhne vsak trenutek"

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,18

1

Severna Koreja | Foto Reuters

Foto: Reuters

Dan zatem, ko so ZDA in Južna Koreja začele skupne vojaške vaje, je namestnik severnokorejskega ambasadorja v ZN opozoril, da je situacija na korejskem polotoku "prišla do točke preloma".

Kim In Ryong je odboru Generalne skupščine ZN za razoroževanje povedal, da "lahko vsak trenutek izbruhne jedrska vojna" ter da je Severna Koreja edina država na svetu, ki je predmet "tako ekstremne in neposredne jedrske grožnje" ZDA od 70. let prejšnjega stoletja ter dodal, da ima njegova država pravico do jedrskega orožja zaradi samoobrambe.

Poudaril je, da vsakoletne vojaške vaje ZDA in Južne Koreje, še kot večjo nevarnost pa je izpostavil tajni načrt ZDA, da "odstranijo našega vrhovnega voditelja". Pjongjang je prejšnji teden obtožila osrednjo ameriško obveščevalno agencijo Cia, da je skušala maja z biokemičnim orožjem ubiti Kim Džong Una na podoben način, kot so nekaj mesecev prej na letališču v Kuala Lumpurju ubili Kimovega polbrata Kim Džong Nama.


Preberite še:
Kako dolgo bi Kimova vojska zdržala proti Trumpovi?

Vse bolj napeto med ZDA in Severno Korejo, kako blizu spopada je svet?


Namestnik ambasadorja Severne Koreje v ZDA je jedrsko in raketno orožje svoje države označil za "dragoceno strateško pridobitev, ki se je ne da odpraviti ali zamenjati za kar koli drugega". Zatrdil je, da si Severna Koreja želi svet brez jedrskega orožja, a da jedrske države pospešeno modernizirajo svoje orožje in skušajo "oživiti jedrsko oborožitveno tekmo, ki spominja na hladno vojno".

Državni sekretar ZDA Rex Tillerson je v nedeljo dejal, da se bodo diplomatska prizadadevanja za končanje severnokorejske krize "nadaljevala, dokler ne pade prva bomba". Tillerson se je za mirno rešitev krize ponovno zavzel kljub temu, da je predsednik ZDA Donald Trump pred tedni tvitnil, da vodja ameriške diplomacije "zapravlja svoj čas", ko se skuša pogajati s Kimom, ki ga je Trump označil za "malega raketnega moža".

Ne spreglejte