SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Jedrska elektrarna Fukušima spet pušča radioaktivno vodo

3

termometer

Na japonski jedrski elektrarni so odkrili novo okvaro, zaradi katere naj bi v tla steklo več kontaminirane vode.

Elektrarna, ki sta jo pred dvema letoma prizadela potres in cunami, je spet v slabem stanju. Tamkajšnji zaposleni so namreč v zadnjem tednu odkrili tri mesta, na katerih odteka radioaktivna voda, v zadnjem mesecu pa je elektrarna že dvakrat prekinila delovanje. Mednarodna agencija za jedrsko energijo je zato že napovedala obisk in pregled elektrarne.

Voda naj bi tako odtekala iz najmanj dveh rezervoarjev, v katerih shranjujejo vodo za hlajenje, v podjetju Tepco, ki upravlja elektrarno, pa so se javnosti že opravičili za povzročene skrbi. Čeprav je voda odtekla v tla, pri Tepcu zagotavljajo, da kontaminirana voda tokrat ni dosegla morja, poškodbe na rezervoarjih pa naj bi bile odpravljene.

Novo odtekanje ob črpanju rezervoarjev 22 litrov kontaminirane vode pa je v zemljo izteklo med črpanjem, s katerim so želeli izprazniti podzemni zbiralnik, iz katerega je odtekala radioaktivna voda, je sporočil upravitelj elektrarne Tepco.

Tepco je v sredo priznal resnost dosedanjega iztekanja radioaktivne vode. Kot so namreč sporočili minulo soboto, je iz enega od sedmih podzemnih zbiralnikov izteklo do 120 ton vode. Odtlej so odtekanje vode, ki služi za hlajenje reaktorjev, zaznali v še dveh zbiralnikih. Razlog ostaja neznan.

15. aprila napovedan obisk IAEA Strokovnjaki z Mednarodne agencije za jedrsko energijo bodo na prošnjo japonske vlade elektrarno v Fukušimi pregledovali med 15. in 22. aprilom.

Jedrska elektrarna Fukušima naj bi bila sicer po potresu in cunamiju, ki sta marca 2011 prizadela Japonsko, v stabilnem stanju, kljub temu pa tamkajšnje zaposlene čaka še več let dela, da bodo povsem odstranili in popravili posledice katastrofe.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin