Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 11. 2014,
20.43

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Jean-Claude Juncker Evropska komisija David Cameron

Sreda, 5. 11. 2014, 20.43

7 let, 12 mesecev

Jean-Claude Juncker meni, da ima Cameron težave z drugimi premierji (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je po torkovi kritiki tudi danes britanskemu premierju Davidu Cameronu in italijanskemu predsedniku vlade Matteu Renziju namenil nekaj ostrih besed.

Kot je dejal Jean-Claude Juncker, sam nima težav z nobenim od njiju, ima pa Cameron težave z drugimi premierji.

"Nisem tak človek, ki bi trepetal pred premierji oziroma sploh kadarkoli" Juncker je današnjo prvo novinarsko konferenco po prevzemu funkcije začel z obračunom s po njegovem neupravičeno kritiko Davida Camerona in Mattea Renzija na zadnjem vrhu unije konec oktobra. Najostrejše besede je tokrat namenil Cameronu, ki se je z Brusljem zapletel v spor zaradi zahteve, da Velika Britanija zaradi dobrih gospodarskih rezultatov po novih izračunih v proračun EU plača dodatne 2,1 milijarde evrov.

"Nisem tak človek, ki bi trepetal pred premierji oziroma sploh kadarkoli," je dejal Juncker, ki je pred tem vodil prvo sejo nove komisije. "Nimam posebne težave z Renzijem, ki ga močno spoštujem. Nimam težave s Cameronom, Cameron ima težave z drugimi premierji," je še pridal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Na dvojico premierjev se je sicer Juncker spravil že v torek, ko je v nagovoru Evropskemu parlamentu menil, da sta zavajala svoje državljane, ko sta med vrhom govorila eno, kasneje medijem pa drugo.

Cameron jezno sporočil, da nima namena plačati računa, ki ga je izstavila komisija Cameron je tako ob robu vrha jezno sporočil, da nima najmanjšega namena plačati računa, ki ga je Londonu izstavila Evropska komisija. Renzi pa je v luči takratne prošnje Evropske komisije za dodatna pojasnila glede italijanskih proračunskih načrtov za leto 2015 zagrozil, da bo javnosti razkril visoke stroške evropskih "palač".

Renzi je v televizijskem pogovoru v torek že "udaril nazaj" in od Junckerja zahteval spoštovanje. Kot je med drugim dejal, ne bo hodil v Bruselj, da bi mu pojasnjevali, kaj mora storiti, Evrope tudi ne bo prosil, naj prisluhne Rimu, in pred njo ne namerava snemati klobuka.

Juncker ponovil, da ni vodja tolpe birokratov Juncker je zatem danes ponovil, da ni vodja tolpe birokratov. "Smo visoki uradniki, smo politiki," je dejal na novinarski konferenci. "Reči, da se komisija ne sme vmešavati v dosjeje, ki spadajo v okvir ekonomskega usklajevanja EU, reči, da nekdo ne bo poslušal nasvetov bruseljskih birokratov, take stvari mi niso všeč."

Ne spreglejte