SiolNET. Novice Svet
3,67

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Je to najbolj srhljiv obred na svetu? #foto

3,67

termometer

Ljudstvo Toraja, ki živi na južnem delu indonezijskega otoka Sulavezi, vsako leto avgusta svoje mrtve počasti s čiščenjem in preoblačenjem njihovih mumificiranih trupel. 

1 / 9
2 / 9
3 / 9
4 / 9
5 / 9
6 / 9
7 / 9
8 / 9
9 / 9

Kljub temu, da je 70 odstotkov pripadnikov ljudstva Toraja protestantske, nekaj pa tudi katoliške in islamske veroizpovedi, so obdržali nekatere običaje iz časov lokalnih verovanj v duhove in druga nadnaravna bitja.

Eden takih običajev je tudi Ma'nene, s katerim vsako leto avgusta svoje mrtve počastijo tako, da njihova trupla vzamejo iz krst, jih očistijo in preoblečejo. Z njimi se tudi pogovarjajo, objemajo, pokadijo cigareto ter fotografirajo. Običaj je namreč v prvi vrsti namenjen predvsem slavljenju življenja.

Carska bomba Digisvet Rusija razkrila tajni posnetek najmočnejšega orožja vseh časov

Zunanje obiskovalce vabijo k sodelovanju

Potem ko krste očistijo ali zamenjajo z novimi, preoblečena in očiščena trupla položijo nazaj v njih. Krst s trupli sicer ne zakopavajo v zemljo, ampak jih hranijo v tradicionalnih kamnitih grobnicah, izklesanih iz skale.

Ritual Ma'nene, ki je ključen del kulture ljudstva Toraja, se ljudem iz zunanjega sveta zdi nenavaden ali celo strašljiv. Zunanji obiskovalci so sicer med izvajanjem obreda dobrodošli v njihovi skupnosti in jih celo vabijo k sodelovanju.

Lauren Sanchez, Jeff Bezos Posel danes Jeff Bezos podrl osupljiv mejnik: tako bogat ni bil še noben človek v zgodovini

Razkošni pogrebi veliko breme družinskega proračuna

Torajci, na Sulaveziju jih živi 1,1 milijona, tudi močno verjamejo v neskončno povezanost življenja in smrti, zato mrtve po smrti mumificirajo, na razkošen pogreb z več sto obiskovalci, ki pogosto traja več dni, pa se pripravljajo več mesecev ali celo let. Ves ta čas imajo mnogi trupla pokojnih svojcev kar v svojih hišah, piše Daily Mail. Za izvedbo pogreba se pogosto tudi močno zadolžijo, kar predstavlja nekaterim družinam veliko breme.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin