SiolNET. Novice Svet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Japonska svetuje nove evakuacije v bližini nuklearke Fukušima

1

termometer

Japonske oblasti so več gospodinjstvom v bližini jedrske elektrarne Fukušima, ki je bila hudo poškodovana v potresu in cunamiju marca letos, svetovale evakuacijo.

Izselili naj bi prebivalce 59 domov v mestu Minamisoma, ki je od poškodovane nuklearke oddaljeno okoli 40 kilometrov. Prebivalci v Minamisomi bi bili lahko izpostavljeni radioaktivnemu sevanju, ki presega dovoljenih 20 milisivertov na leto, je po navedbah japonskih medijev sporočil tiskovni predstavnik japonske vlade Jukio Edano.

Kot eno kritičnih točk razglasili tudi mesto Date

Območje v mestu Minamisoma je ena od številnih kritičnih točk, ki jih je v minulih tednih razglasila vlada in se nahajajo izven prvotnega evakuacijskega območja v radiju 20 kilometrov od nuklearke. Minuli mesec so kot eno kritičnih točk razglasili tudi mesto Date v prefekturi Fukušima.

Območja bi morali zapustiti predvsem otroci in nosečnice

Zadnja evakuacijska priporočila naj sicer ne bi bila zavezujoča, vlada pa je sporočila, da bo tistim, ki se bodo odločili za odhod, ponudila pomoč. Posebej so opozorili, da bi morali ta območja zapustiti predvsem otroci in nosečnice.

Sevanje iz poškodovane nuklearke naj bi se sicer stabiliziralo na okoli milijardo bekerelov radioaktivnih delcev na uro, kar naj bi bilo za dvamilijonkrat manj kot ob vrhuncu sevanja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin