SiolNET. Novice Svet
6,51

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Janša za BBC: Če se Ukrajina odreče Natu, lahko to vpliva na Rusijo #video

6,51

termometer

Slovenski premier Janez Janša, ki je v sredo sodeloval v pogovoru za BBC World Service, je med drugim poudaril, da je pomembno, da tudi drugi voditelji držav obiščejo Ukrajino in ji izkažejo podporo ter da EU vrne predstavnika v Kijev. Po njegovih besedah so Ukrajini ponudili že veliko pomoči, težava pa je v tem, da vse ponudbe še niso bile izpolnjene. "Toda čas je bistvenega pomena. Zelo konkretno smo se pogovarjali o tem, kako povečati hitrost dostave," je dejal. Največji del pogovora je bil namenjen obisku predsednika slovenske, češke in poljske vlade v Kijevu.

Uvodoma je predsednik vlade povedal, da so skupaj s poljskim in češkim predsednikom vlade potovali skozi zahodni del države in da je bilo iz vlaka razvidno, da se tudi ta del države ob ukrajinsko-poljski meji pripravlja na vojno, čeprav je precej daleč od trenutnih bojišč. "Sam vseeno menim, da Rusija ne bo prišla tako daleč," je dejal predsednik vlade.

Janša je v pogovoru za BBC pojasnil še, da so ob torkovem obisku v Kijevu z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim razpravljali o resničnih vprašanjih, ne o teoretičnih. Med drugim o različnih sankcijah, vseh vrstah pomoči Ukrajini, humanitarni pomoči in pomoči beguncem, tehnični in tudi vojaški pomoči. "Pogovarjali smo se tudi o prihodnosti in mogočem okviru za trajni mirovni sporazum," je povedal.

Ali je prav, da je predsednik vlade Janez Janša skupaj s poljskim premierjem Mateuszem Morawieckim in češkim premierjem Petrom Fialo obiskal Ukrajino?

  • Da. 15727 glasov
    72,20%
  • Ne. 6055 glasov
    27,80%
Oddanih 21782 glasov

Na vprašanje, ali je bil Zelenski opogumljajoč oziroma kakšen vtis pušča, je predsednik vlade dejal, da iz lastnih izkušenj ve, kako se človek počuti, ko dva oz. tri tedne ne spi. "Seveda se čuti utrujenost, a energija je ogromna. Zelenski izžareva odločenost celotnega ukrajinskega naroda, zato ga tudi toliko ljudi podpira," je dejal premier in povedal, da se je pretekli teden pogovarjal s celotno opozicijo, ki ga podpira. "Ukrajinska politika je bila pred vojno zelo turbulentna, zdaj pa je zelo strnjena in enotna," je povedal predsednik vlade. "Še nikoli v življenju nisem videl toliko enotnosti tako naroda kot politike," je dodal premier in poudaril, da Rusija verjetno ni računala na tolikšno enotnost, temveč na to, da se bodo Ukrajinci sprli, "a to se ne dogaja".

Celoten pogovor si lahko ogledate tukaj

Po Janševem mnenju je zato treba sprejeti izziv ter se nehati pretvarjati, da so zdajšnje razmere običajne in da za vstop v eno od teh zvez potrebujemo leta in leta pogajanj. "To je strateška odločitev," je poudaril. Pojasnil je, da za Ukrajino članstvo v EU predstavlja varnost, ki je institucionalna, kar je treba spoštovati. | Foto: Po Janševem mnenju je zato treba sprejeti izziv ter se nehati pretvarjati, da so zdajšnje razmere običajne in da za vstop v eno od teh zvez potrebujemo leta in leta pogajanj. "To je strateška odločitev," je poudaril. Pojasnil je, da za Ukrajino članstvo v EU predstavlja varnost, ki je institucionalna, kar je treba spoštovati.

"Ko govoriš s predstavniki politike, sploh z ministri, vidiš, da imajo vsi enako odločenost. Tudi prek ekranov je videti vso to energijo in dejstvo, da se ukrajinski narod v tej težki situaciji ponovno rojeva. Sam osebno verjamem, da trenutno na evropski celini ni države, kjer bi se osnovne vrednote evropske civilizacije branile bolj kot v Ukrajini," je dejal premier Janez Janša. Dodal je, da se Ukrajinci s svojimi življenji ne borijo le za ozemlje, temveč za način življenja, "in to moramo spoštovati in prav zato jim moramo pomagati". 

Če se Ukrajina odreče Natu, lahko to vpliva na Rusijo

V povezavi s tem, ali naj Ukrajina vstopi v Nato in EU, je predsednik vlade dejal, da niti Nato niti EU nista nekaj, kar bi bilo brez napak, toda tako EU kot Nato sta bila ustvarjena ne zaradi ekonomske dobrobiti, temveč zato, da prineseta mir na celino po dveh svetovnih vojnah.

"Če je Ukrajina pripravljena spremeniti ustavo, ker tako vstop v Nato kot v EU je v njihovi ustavi, in če so se pripravljeni odreči članstvu v Natu, potem je to nekaj, kar bo zelo vplivalo na Rusijo. Rusija namreč kot glavni razlog za invazijo na Ukrajino izpostavlja članstvo v Natu. Če je ukrajinsko vodstvo to pripravljeno spremeniti, potem Rusija ne bo več imela razlogov za invazijo." 

"Moramo se nehati pretvarjati, da je trenutni položaj običajen in da za vstop v eno od teh zvez potrebujemo leta in leta pogajanj," je dejal predsednik vlade in nadaljeval: "Za Ukrajino članstvo v EU predstavlja varnost, ki je institucionalna. V preteklosti so Ukrajinci že bili prevarani, predvsem leta 1994, ko so velike sile podpisale budimpeško deklaracijo, s katero se je Ukrajina odpovedala nuklearnemu orožju. Velike sile so ji takrat zagotavljale ozemeljsko celovitost in politično suverenost. V zadnjih dveh desetletjih smo videli, da nihče ni izpolnil obljub. In Ukrajinci ne bodo ponovno kupili istih obljub, potrebujejo institucionalna zagotovila," je povedal premier.

Dodal je, da če želimo trajen mir na tem delu celine, potem moramo vse zaveze zapisati v mirovni sporazum. "Ta mirovni sporazum pa morata podpisati ne le Rusija in Ukrajina, ampak tudi države, ki so podpisale deklaracijo iz Budimpešte pred 26 leti. Za podpis potrebujemo torej velike sile, saj bo tak sporazum trajal nekaj generacij," je ocenil predsednik vlade Janez Janša.

Predstavnik EU v Kijevu je nujen 

Na vprašanje o tem, ali bodo tudi drugi evropski voditelji odpotovali v Ukrajino, je predsednik vlade dejal, da meni, da se bo to zgodilo. "Nekateri celo zelo kmalu," je dejal in dodal, da je to zelo pomembno. "Ko smo vstopili na ukrajinski vlak, sem v očeh zaposlenih na vlaku videl, kako srečni so, ker nekdo prihaja k njim. Kajti, iskreno povedano, v zadnjih treh tednih so lahko spremljali samo to, kako vsi iz drugih držav, npr. veleposlaniki, odhajajo. Obrniti moramo trend," je povedal premier. "Naš prvi predlog, ko smo se vrnili iz Kijeva, je bil, da naj EU pošlje svojega predstavnika nazaj v Kijev, zato da bi tam imela nekoga, ki bi lahko fizično predstavljal celotno EU. Tudi sam prosim druge države, naj naredijo podobno," je povedal premier.

Na vprašanje o tem, kaj se bo zgodilo z ruskim predsednikom Putinom, ki je v tem trenutku precej osamljen, je predsednik vlade dejal, da so vojaško agresijo na Ukrajino podprle samo štiri članice Združenih narodov, 141 pa jih je bilo proti, kar za Rusijo pomeni velik poraz.

Glede prihodnosti ruskega predsednika Vladimirja Putina je dejal, da če se bo pripravljen pogajati, bo lahko vplival na to, kaj se bo z njim zgodilo. "Z umikom ruskih vojaških enot bomo umaknili sankcije. Hitrejši ko bo umik, hitrejša bo odprava sankcij," je dodal. | Foto: Glede prihodnosti ruskega predsednika Vladimirja Putina je dejal, da če se bo pripravljen pogajati, bo lahko vplival na to, kaj se bo z njim zgodilo. "Z umikom ruskih vojaških enot bomo umaknili sankcije. Hitrejši ko bo umik, hitrejša bo odprava sankcij," je dodal.

"Kar zadeva prihodnost gospoda Putina: če se bo pripravljen pogajati, potem bo imel nekaj vpliva na to, kaj se bo z njim zgodilo v prihodnosti. Če pa se ne bo pripravljen pogajati in bo vojaško poražen, kar je vendarle tudi povsem mogoče, potem ne bo mogel sam odločati o svoji prihodnosti," je povedal premier in dodal, da ga "kličemo za pogajalsko mizo". 

"Gospod Putin se bo v nekem trenutku moral odločiti, ali bo umaknil ruske vojaške sile iz Ukrajine in s tem, ko se bodo umaknile ruske sile, bodo umaknjene tudi sankcije. Hitrejši ko bo umik ruskih sil iz Ukrajine, hitrejši bo tudi umik sankcij prot Rusiji," je še povedal predsednik vlade Janez Janša.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin