Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 2. 2013,
17.42

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša Zoran Milanović Ljubljanska banka

Petek, 8. 2. 2013, 17.42

3 leta, 4 mesece

Janša o LB: Rešitev se nakazuje, ideja obetajoča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Rešitev za problem Ljubljanske banke se nakazuje, ideja je obetajoča, vendar je še v grobi fazi, je pojasnil Janša. Z njim se strinja tudi hrvaški kolega Milanović, ki računa na rešitev spora v marcu.

Vprašanje prenesenih vlog nekdanje Ljubljanske banke v Zagrebu je odprto in to je problem, ki čisto formalno tudi zaradi sklepa odbora državnega zbora za zunanjo politiko preprečuje začetek postopka za ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe, je pojasnil Janez Janša.

Po zadnjih sestankih in pogovorih na različnih ravneh, tudi po njegovem pogovoru z Zoranom Milanovićem v Čilu ob robu vrha EU in Latinske Amerike, predvsem pa po zadnjem srečanju obeh zunanjih ministrov, se "neka rešitev nakazuje, vendar je ta koncept še v grobi fazi zaradi preučevanja na obeh straneh", je dejal.

"Rešitev za odločanje tam nekje sredi prihodnjega meseca" "Ideja je obetajoča, to lahko rečemo. Vendar pa računamo, da je potreben še kakšen mesec dni preučevanja in usklajevanja, ki se ne bo dogajajo pred kamerami. Če bo šlo vse po tej časovnici naprej, potem lahko imamo na mizi rešitev za odločanje tam nekje sredi prihodnjega meseca," je ocenil slovenski premier.

Če bo poskus reševanja problema, ki poteka, uspešen, bo Slovenija po Janševih besedah tudi začela postopek ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe. "Glede na naša ustavna oziroma zakonska pravila je ta postopek lahko razmeroma hiter," je še ocenil.

Ali bo Hrvaška umaknila pooblastila za tožbe hrvaških bank? Na vprašanje, ali je od Milanovića dobil zagotovila, da bo Hrvaška umaknila pooblastila za tožbe hrvaških bank proti LB in NLB, kar je Slovenija postavila kot pogoj za ratifikacijo pristopne pogodbe, je Janša odgovoril, da je "ravno to stvar tega potencialnega dogovora", zato ne on ne njegov hrvaški kolega o podrobnostih ne bosta govorila.

"Preden se pride v javnost s tem predlogom, ga je treba še vsestransko preveriti, nenazadnje se mora slovenska vlada posvetovati tudi s parlamentom oziroma pristojnim parlamentarnim odborom, ker je bila pač tam bila sprejeta odločitev, ki jo je treba spremeniti, preden sploh lahko začnemo s postopkom," je sklenil Janša.

Tako kot slovenski premie tudi njegov hrvaški kolega Milanović računa na rešitev spora v marcu. "Pričakujem, da bo to v mesecu, mesecu in pol končano," je dejal v povezavi z iskanjem rešitve za "politični problem, ki strani bremeni že več kot 20 let". V zvezi s četrtkovim srečanjem z Janšo je Milanović poudaril, da sta se s slovenskim kolegom v minulih tednih večkrat pogovarjala, v Čilu in ob robu vrha EU, ter da se bosta pogovarjala še naprej, da bi našla rešitev za izhod iz položaja, ki je neugoden za eno in drugo državo.

"Tu smo, da rešujemo praktične probleme" "Ne bom načenjal geneze problema in tega, kdo bi moral storiti kaj in kdaj. Tu smo, da rešujemo praktične probleme. Reševati jih moram tudi jaz kot predsednik vlade," je poudaril hrvaški premier. Izpostavil je tudi, da bo pri reševanju problema potrebno zaupanje med stranema, saj ga ne bo mogoče rešiti na izključno pravni način.

Na vprašanje, zakaj verjame, da bo ta problem končno rešen, je Milanović odgovoril, da "tako v politiki kot v življenju vselej verjame, a vera ... ne sme biti naivna". "V politiki so potrebni neki temelji, to pa je želja ene in druge države, da to končata in da Hrvaška postane 28. članica EU," je menil. Na vprašanje, ali lahko hrvaška vlada na podlagi njegovega tokratnega srečanja s slovenskim kolegom umakne pooblastila za tožbe, je - kot pred njim Janša - izpostavil, da ne eden ne drugi ne bosta govorila o podrobnostih. "Očitno je, da na koncu ne bo moglo biti ne povsem po naše ne povsem po njihovem. V diplomaciji je vselej tako," je še poudaril.

"Ne bom bežal od odgovornosti in je prelagal na sabor" Premier je še pojasnil, da se za razliko od Slovenije, ki je v resni politični krizi, na Hrvaškem ve, za kaj je kdo odgovoren. "Moja vlada ne beži od odgovornosti in tisto, kar moram in lahko storim sam, kot član ekipe, ki jo vodim, bom tudi storil. Ne bom bežal od odgovornosti in je prelagal na sabor," je zatrdil in dodal, da pa se je seveda pripravljen pogovoriti s saborom, ko bo čas za to.

Komentiral je tudi postopek arbitraže za mejo. "Ne moremo reči, da vemo, kako bo odločila arbitraža, ki ima sicer dve nalogi: prva je določiti potek morske in kopenske meje v skladu s pravili mednarodnega prava. Nato pa tako imenovani stik z odprtim morjem in režim za uporabo ustreznih morskih območij v skladu z načelom pravičnosti, dobrih sosedskih odnosov in mednarodnega prava," je glede tega dejal hrvaški premier.

Spomnimo: Zunanja ministra Slovenije in Hrvaške, Karl Erjavec in Vesna Pusić, sta na srečanju na Otočcu našla rešitev za vprašanje nekdanje Ljubljanske banke, ki je sprejemljiva za obe strani, vendar mora biti ta sprejemljiva tudi za vladi in parlamenta obeh držav. O vsebini rešitve zdaj ni znano veliko podrobnosti.

Ne spreglejte