Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 4. 2013,
9.05

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Severna Koreja Južna Koreja ZDA spor

Sreda, 10. 4. 2013, 9.05

7 let, 12 mesecev

Iztekel se je rok za umik tujih veleposlanikov v Severni Koreji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Južna Koreja in ZDA so v pričakovanju izstrelitve severnokorejskih raket zvišale stopnjo vojaške pripravljenosti. Severna Koreja bi namreč lahko še ta teden izstrelila dve raketi srednjega dosega.

Poveljstvo skupnih sil Južne Koreje in ZDA je stopnjo pripravljenosti zvišalo s 3 na 2, kar odraža smrtno nevarno grožnjo. Iz kabineta predsednika ZDA Baracka Obame so sporočili, da lahko izstrelitev pričakujejo v vsakem trenutku. Želijo si sicer, da bi Severna Koreja pred tem izdala opozorilo, vendar ga, kot so dejal, ne pričakujejo. Medtem so uradniki iz Seula sporočili, da se Severna Koreja pripravlja, da bo že danes iz vzhodne obale izstrelila raketo srednjega dosega. Že v torek je Japonska v prestolnici Tokio namestila rakete patriot Stopnja 4 velja v mirnem obdobju, stopnja 3 pomeni pomembno grožnjo, stopnja 1 pa se uporablja med vojno. Tudi Japonska je v polni pripravljenosti, je sporočil njen obrambni minister Icunori Onodera. Že v torek je Japonska v prestolnici Tokio namestila rakete patriot. Hkrati so zatrdili, da so pripravljeni ob morebitnem napadu iz Severne Koreje obraniti okoli 30 milijonov ljudi, ki živijo na širšem območju Tokia. Vse bolj zaostrene razmere Po navedbah južnokorejske obveščevalne službe se Severna Koreja pripravlja na izstrelitev dveh raket srednjega dosega s svoje vzhodne obale. Pjongjang je namreč tujim diplomatom predlagal, da do 10. aprila zapustijo državo, v torek pa je tujce vnovič pozval k umiku, saj naj bi obstajalo tveganje, da na Korejskem polotoku izbruhne termonuklearna vojna. Še en znak vse bolj zaostrenih razmer je odločitev Severne Koreje, da ključen mejni prehod s Kitajsko zapre za skupine turistov.

Potem ko je Kim prišel na oblast, so aretirali njegove nasprotnike Nekdanji časnik je razkril, da je bila vojska Severne Koreja močno razdeljena glede tega, ali bi sledila ukazom svojega voditelja Kim Džong Una ali ne. Zgodbo o razdeljenosti je za Telegraph povedal nekdanji prvi poročnik Kim, 42-letnik, ki ni želel izdati svojega imena. Kot je povedal, se je leta 2011, tik preden je oblast prevzel Kim Džong Un, Severna Koreja razdelila na dva dela. Na tiste, ki so Kima podpirali, in tiste, ki so bili proti njemu.

Potem ko je Kim prišel na oblast, so aretirali veliko tistih, ki so mu nasprotovali. Takrat je prvi poročnik zbral skupino ljudi, da bi skupaj rešili ujetnike. V reševalni akciji je ustrelil poveljnika s tremi zvezdicami, nato pa zbežal na Kitajsko, kjer je čakal na priložnost, da zbeži v Južno Korejo. "Vedeli smo, da je Južna Koreja na poti k demokraciji, da ljudje tam dobro živijo in da imajo dovolj hrane," je povedal poročnik.

Kim pogosto v sporu s svojim bratom Joseph Bermudez, strokovnjak za severnokorejsko vojsko, je pojasnil, da bolj ko greš proti severu v Severni Koreji, glasnejše so govorice o nesoglasju in delitvah. Dodal je, da so bile preteklo leto zelo glasne govorice, da bi lahko izbruhnil spopad med dvema oddelkoma, ki sta se borila za oblast nad vojaškim izvidništvom. To je bilo takrat opozorilo za mladega severnokorejskega voditelja, da je prerazporedil in zamenjal nekatere vodilne generale.

Po dveh letih življenja zunaj države poročnik Kim ne ve, kaj stoji za severnokorejskimi grožnjami, ki smo jim priča v zadnjih dveh mesecih. "Ne vem niti, zakaj to delajo, niti, kaj trenutno delajo," je dejal. "Preden sem odšel, je bilo mogoče pogosto slišati, da je Kim Džong Un v sporu s svojim bratom, ki ni maral Kitajske. Ker sta sinova različnih mater, sta si bila pogosto v laseh," je še pojasnil.

Je Severna Koreja res tako močna? Nekdanji poročnik meni, da vojne ne bo in da bo režim še vedno zelo močan, medtem ko težave v državi ne bodo izginile.

"Položaj je zelo slab. Nekaj je bogatašev in bogatih politikov, ki imajo ogromno denarja, preostali ljudje pa nimajo ničesar. Moji starši so umrli zaradi lakote, brat pa je umrl zaradi bolezni," je dejal.

Na vprašanje, ali je Severna Koreja še vedno močna, je poročnik odgovoril: "Da, zelo močna." Moški, ki ga je pretihotapil iz Severne Koreje, je dejal, da vsi mislijo, da ima Severna Koreja najmočnejšo vojsko na svetu z najboljšo opremo. "Realnost pa je, da uporabljajo opremo, ki jo je Kitajska uporabljala pred 60 leti," je dodal.

Iztekel se je rok za umik tujih veleposlanikov V sredo ob 17h po našem času se je iztekel rok Severne Koreje tujim veleposlaništvom, da njihovi zaposleni zapustijo državo, vendar pa je EU Severni Koreji sporočila, da razmere v državi na upravičujejo evakuacije veleposlanikov iz držav EU.

Ne spreglejte