SiolNET. Novice Svet
9,71

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Huda nesreča na letališču v Moskvi: pristalo goreče letalo, vsaj 13 mrtvih

9,71

termometer

Letalo
Goreče letalo takoj po zaustavitvi. Njegov zadek je že izginil v plamenih. Na fotografiji lahko vidimo, kako potniki zapuščajo gorečega suhoja. Foto: Reuters

Na najbolj prometnem ruskem letališču Šeremetjevo v Moskvi je moralo zaradi tehničnih težav zasilno pristati potniško letalo. Še pred stikom s pristajalno stezo je rep Suhoja Superjet-100 izbruhnil v plamene. Letalo so po zaustavitvi skoraj v celoti pogoltnili plameni, tuji mediji pa po začetni informaciji, da je življenje izgubila samo stevardesa, poročajo, da je umrlo najmanj trinajst oseb, več je tudi ranjenih.

Letalo družbe Aeroflot, ki je bilo na poti v Murmansk, je moralo zaradi požara skoraj takoj po vzletu obrniti in se vrniti na letališče Šeremetjevo. Pilotoma je uspelo zasilno pristati šele v drugem poskusu:

Foto: Matic Tomšič / FlightRadar24 Foto: Matic Tomšič / FlightRadar24

Pristanek v plamenih je posnel tudi pilot drugega letala, ki je čakalo na dovoljenje za vzlet:

Kot je razvidno z videoposnetkov in fotografij, ki so jih posnele varnostne kamere in ljudje na letališču, so potniki goreče letalo zapustili prek zasilnih izhodov.

Evakuacija je zvečine potekala organizirano, lahko pa bi jo izvedli še hitreje, če se določeni potniki ne bi krčevito trudili rešiti svoje prtljage, so poročali ruski mediji. Na nekaterih posnetkih se sicer slišijo tudi panični kriki:

Po informacijah ruske tiskovne agencije TASS naj bi zaradi ognja umrlo najmanj trinajst ljudi, med njimi tudi stevardesa. Med mrtvimi sta tudi dva otroka, so razkrile ruske oblasti.

Reševalna vozila so s kraja nesreče v bolnišnico odpeljala tudi najmanj deset poškodovanih potnikov, dva sta še vedno v življenjski nevarnosti.

Tupoljev Tu-144 Digisvet Vsak, ki je potoval s tem letalom, je lahko hvaležen, da je ostal živ

Pol ure negotovosti in groze: kaj se je dogajalo med letom?

Suhoj Superjet-100 je z moskovskega letališča Šeremetjevo proti Murmansku na severu evropskega dela Rusije poletel ob 18.03 po lokalnem času.

Suhoj, nesreča Foto: Twitter
Da imajo težave, so iz pilotske kabine kontroli leta prvič javili ob 18.11 in takrat tudi obrnili smer nazaj proti letališču ter se začeli pripravljati na zasilni pristanek. Tega so po enem neuspešnem približanju pristajalni stezi izvedli ob 18.30, letalo so takrat že trdno objemali ognjeni zublji.

Rep in zadnji del potniškega kabine razmeroma novega letala, narejeno naj bi bilo leta 2017 ali 2018, je ogenj medtem skoraj povsem uničil

Na letališču Šeremetjevo, sicer najbolj prometnem v Rusiji, so po nesreči začasno razglasili tudi izredne razmere, vzleti letal so bili nekaj časa preklicani. Na spletni strani FlightRadar24 je bilo mogoče videti, da vsa letala, ki bi letališče že morala zapustiti, mirovala:

Flightradar24 Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Glede na gibanje letal, ki ga prikazuje FlightRadar24, je letališče Šeremerjevo znova odprto za promet, a ta poteka le prek ene vzletno-pristajalne steze.

Takole pa je potekalo gašenje letala:

letalo Novice Letalo na Floridi zdrsnilo v reko, preživelo vseh 143 ljudi na krovu #foto

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin