Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 11. 2019,
18.04

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Benjamin Netanjahu

Četrtek, 21. 11. 2019, 18.04

4 leta, 5 mesecev

Izraelski premier Netanjahu uradno obtožen korupcije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Benjamin Netanjahu | Foto Reuters

Foto: Reuters

Izraelski državni tožilec Avičaj Mandelblit je izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja uradno obtožil korupcije zaradi podkupovanja, poneverb in zlorabe zaupanja, je danes sporočilo pravosodno ministrstvo. To bi lahko imelo za premierja z najdaljšim stažem v zgodovini Izraela resne politične posledice.

Obtožbe proti Benjaminu Netanjahuju se nanašajo na tri različne primere korupcije. Zaradi poneverb in zlorabe zaupanja je obtožen v primerih "1000" in "2000", zaradi podkupovanja, poneverb in zlorabe zaupanja pa v primeru "4000".

Primer "4000" je tudi najbolj resen, saj je obtožen tudi podkupovanja. Naročil naj bi namreč odločitve v prid največjega telekomunikacijskega podjetja v državi Bezek v zameno za pozitivno poročanje o njem na novičarskem portalu Walla, ki je v lasti večinskega delničarja podjetja Šavla Eloviča.

V primeru "1000" ga sumijo, da je njegova družina od milijarderjev prejemal luksuzna darila v zameno za osebne in finančne usluge. Skupaj s soprogo Saro Netanjahu naj bi od izraelskega filmskega producenta Arnona Milchana in avstralskega poslovneža Jamesa Packerja dobila cigare, nakit in druga draga darila v vrednosti milijona šeklov (okoli 230 tisoč evrov). V zameno naj bi Netanjahu podprl zakon, s katerim je bil Milchan deležen davčnih olajšav. Uredil mu je tudi vizum za ZDA.

V primeru "2000" je obtožen, da si je z dogovorom z založnikom Arnonom Mozesom do vlade kritičnega časnika Jediot Ahronot skušal zagotoviti naklonjeno pisanje v zameno za sprejem zakonodaje, s katero so oslabili glavnega tekmeca časnika, brezplačnik Hajom, ki je znan kot Netanjahujevo trobilo.

Netanjahu obtožbe označil za poskus državnega udara

Netanjahu je obtožbe ves čas zavračal kot politične. V današnjem odzivu jih je znova zavrnil in označil za "poskus državnega udara" proti njemu, katerih namen je strmoglavljenje njega in njegove desne vlade. V 15-minutnem govoru na televiziji je dejal, da gre za "politično motivirane lažne obtožbe".

Napadel je politične tekmece in državne institucije, policijo in tožilstvo pa obtožil pristranskosti. Meni, da je napočil čas za "preiskavo preiskovalcev", saj da niso iskali resnice, ampak so hoteli "zašiti" njega oziroma so hoteli iz vlade "odstraniti desnico".

Poudaril je, da ne bo odstopil kljub morebitnim obravnavam na sodišču in močnim političnim pritiskom. "Še naprej bom vodil državo v skladu z zakoni. Ne bom dovolil, da bi zmagale laži," je pristavil.

70-letni Netanjahu, ki je premier od leta 2009, je s tem postal prvi izraelski premier, ki je obtožen med opravljanjem položaja.

Odstopiti mu ni treba, ga pa čaka velik politični pritisk

Pravno mu zaradi obtožnice ni treba odstopiti, samo v primeru dokončne obsodbe, je pa pričakovati velik politični pritisk. Tesen zaveznik ameriškega predsednika Donalda Trumpa bo morda izraelski parlament zaprosil za imuniteto pred sodnim pregonom.

Do obtožnic prihaja v času, ko je Izrael pred morebitnimi tretjimi parlamentarnimi volitvami letos, ker ne Netanjahu ne njegov glavni tekmec Beni Ganc nista uspela oblikovati vlade po tesnem izidu na septembrskih volitvah. Ganz je obtožnico proti Netanjahuju danes že označil za "žalosten dan za Izrael".

Izraelski predsednik Reuven Rivlin je sicer prav danes pozval parlament, naj najde novega premierja, da bi se izognili novim volitvam. Poslanci imajo 21 dni časa, da mu predlagajo novega kandidata za mandatarja, ki bi bil sposoben oblikovati vlado. Če v tem času ne bo preboja, bodo morali Izraelci znova na volišča.

Ne spreglejte