Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 4. 2024,
10.01

Osveženo pred

4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47

Natisni članek

civilisti bolnišnica Gaza Palestina Izrael

Ponedeljek, 1. 4. 2024, 10.01

4 tedne

Izraelska policija aretirala sestro Hamasove vodje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47
Izraelska policija | Izraelska vojska pa je danes sporočila, da je od začetka vojne umrlo 600 izraelskih vojakov. | Foto Reuters

Izraelska vojska pa je danes sporočila, da je od začetka vojne umrlo 600 izraelskih vojakov.

Foto: Reuters

Izraelska policija je danes sporočila, da je v okviru "protiteroristične akcije" na jugu Izraela aretirala sestro vodje palestinskega islamističnega gibanja Hamas Ismaila Hanije. Sestro Hamasove vodje sumijo, da je komunicirala s pripadniki Hamasa in da podpira "teroristična dejanja". Njen brat Ismail Hanija sicer živi v Katarju.

Izraelska policija je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdila, da je danes v mestu Tel Ševa aretirala Sabah Abdel Salam Hanijo, ki je sicer izraelska državljanka. V "protiteroristični akciji" je sodelovala tudi izraelska obveščevalna agencija Šin Bet, Hanija pa je trenutno v priporu.

Tiskovni predstavnik policije, ki je potrdil, da gre za sestro vodje Hamasa je za AFP dejal, da 57-letnico sumijo vzpostavljanja stika z borci Hamasa in identificiranja z organizacijo in da podpira teroristična dejanja.

Po navedbah policije so v hiši osumljenke našli dokumente, telefonsko opremo in druge stvari, ki dokazujejo njeno vpletenost v delovanje proti državi Izrael.

Izraelska vojska se je umaknila iz bolnišnice Al Šifa

Okoli dva tedna po začetku vojaškega posredovanja v bolnišnici Al Šifa, največji v Gazi, je izraelska vojska danes zapustila kompleks. Ministrstvo za zdravje v Gazi je sporočilo, da so na območju bolnišniškega kompleksa odkrili več deset trupel, poročajo tuje tiskovne agencije.

Izraelska vojska je danes potrdila navedbe palestinskih oblasti, da je zapustila Al Šifo, kjer so končali svojo operacijo.

V času umika izraelskih sil je bilo po navedbah palestinskih oblasti in očividcev območje tarča zračnih napadov in obstreljevanja, s čimer so želeli zagotoviti kritje za umik sil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Palestinsko ministrstvo je sporočilo, da so izraelske sile v celoti uničile območje in da bolnišnica ne more več nuditi oskrbe. "Obseg uničenja v kompleksu in okoliških stavbah je zelo velik," so sporočili.

Zdravnik je za dopisnika AFP potrdil, da so odkrili več kot 20 trupel in da so nekatera povozila vozila, ki so se umikala iz kompleksa.

Hamas je medtem po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočil, da so odkrili okoli 300 trupel.

Izraelska vojska je sicer sporočila, da so v zadnji operaciji v Al Šifi ubili najmanj 200 borcev. Vojska je tudi objavila posnetke, na katerih se po njihovih navedbah vidi orožje in denar, ki so ga zasegli v bolnišnici in je bil last palestinskega islamističnega gibanja Hamas in skupine Islamski džihad. Hamas je sicer večkrat zavrnil očitke, da deluje iz Al Šife in drugih bolnišnic.

Medtem v Gazi še naprej narašča število smrtnih žrtev izraelske vojne, ki se je začela po napadu Hamasa na Izrael pred pol leta. V zadnjem dnevu je umrlo še 60 ljudi, po podatkih ministrstva za zdravje pa je doslej umrlo najmanj 32.782 ljudi, več kot 75.000 jih je ranjenih.

Dženin, Zahodni breg
Novice Slovenska prostovoljka na Zahodnem bregu: Vojno v Gazi se čuti po celem Zahodnem bregu
Izraelsko bojno letalo, F-35
Novice Izrael z bojnimi letali nad bolnišnico v osrednji Gazi
Misija ZN v Libanonu (Unifil)
Novice Ob libanonsko-izraelski meji ranjen prevajalec in trije pripadniki misije ZN
Humanitarna pomoč, Gaza
Novice Med razdeljevanjem humanitarne pomoči ubitih več ljudi
izraelski vojaki
Mnenja Branko Soban: Avtomatska puška kot nov ferrari
Ne spreglejte