Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 8. 2013,
7.11

Osveženo pred

8 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Izrael

Natisni članek

Ponedeljek, 26. 8. 2013, 7.11

8 let, 4 mesece

Izraelci preganjajo beduine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Izraelci so se odločili, da bodo nomadske beduine, ki že stoletja živijo v puščavi Negev, preselili v naselja, tam pa zgradili mesta za izraelske priseljence.

V izraelskem parlamentu razpravljajo o dokončni uresničitvi načrta, poimenovanem Prawer-Beginov načrt, ki so ga začeli izvajati leta 2000 z namenom, da bi razbremenili mesta ob izraelski obali in z gradnjo infrastrukture in mest puščavo naredili primerno za življenje. Tako bi se prebivalci lahko z obale preselili v notranjost. Z njim naj bi preselili 40 tisoč beduinov iz njihovih zdajšnjih nomadskih naselij v puščavi Negev v novozgrajene vasi, v puščavi pa naj bi zgradili bleščeča mesta za izraelske priseljence. Beduini temu nasprotujejo in že nekaj mesecev vztrajno protestirajo. Bojijo se namreč, da bi selitev ogrozila njihovo kulturo.

Od leta 1968 je Izrael zgradil sedem manjših krajev, kjer je več kot polovica prebivalcev beduinov. Toda 45 beduinskih vasi v puščavi se upira urbanizaciji. Oblasti pa trdijo, da so njihova naselja postavljena na črno, brez dovoljenj. Zato bi jih z novim projektom preselili, prebivalcem pa naj bi ponudili tudi finančno odškodnino za selitev. Ocenjujejo, da bila celotna vsota odškodnin skoraj milijardo in pol evrov, kar so nekateri politiki ocenili kot preveč velikodušno.

Beduinov pa ne premami niti denar. Vsakodnevno protestirajo v Gazi in Zahodnem bregu, občasno pa tudi v različnih izraelskim mestih, da bi izrazili svoje nestrinjanje z vladnim načrtom. Do zdaj je bilo med protesti aretiranih 28 protestnikov, izraelski skrajneži pa jih obtožujejo, da sploh ne protestirajo beduini, temveč arabski teroristi.

Izraelci ne priznajo lastništva zemlje Toda v puščavi živijo nomadski beduini. Živijo v puščavah Sinajskega polotoka, Arabskega polotoka in Sirije. Govorijo arabski dialekt in imajo značilno kulturo, izhajajočo iz živinoreje. Večinoma namreč redijo koze in ovce. Večina jih ohranja nomadski način življenja in le občasno bivajo v naseljih, sicer se skupaj z živino selijo po puščavi.

"Ne gre le za vprašanje prostora, za naj ima zemlja simboličen pomen," je za France24 poudaril Ibrahim Al Wakili, član regionalnega sveta negevskih vasi, organa, ki ga izraelska vlada ne priznava. Samo v puščavi Negev živi okoli 200 tisoč beduinov, od tega so jih skoraj 10.000 že razselili. Če bodo v celoti uresničili Prawer-Beginov načrt, bodo takoj razselili 40.000 beduinov, preostale pa v prihodnjih letih.

Problem je tudi v tem, da Izraelci nomadsko življenje pojmujejo kot nelegalno, saj se selijo brez dovoljenja oblasti, naseljujejo pa se na zemlji, ki ni njihova last. Le malo beduinov lahko dokaže, da so dejansko lastniki zemlje, kjer taborijo. "Nekateri imajo več sto let stare dokumente iz časa otomskega imperija, ki dokazujejo njihovo lastništvo, spet drugi pa dovoljenje iz časa britanske kolonije. Toda ti papirji so za Izraelce ničvredni," je razložil Ibrahim Al Wakili

Hiše ne ustrezajo kulturi Beduini večino življenja preživijo na prostem, v šotorih, ki so razdeljeni na zasebni in javni del. V javnem delu, imenovanem divan, sprejemajo goste. "Nove hiše, ki so jih zgradili za beduine, nimajo take razdelitve. Zato se bojimo, da bo razselitev vplivala na našo kulturo. Bojimo se, da bomo izgubili starodavno tradicijo," meni Ibrahim.

Beduini so namreč prepričani, da želijo Izraelci izbrisati nomadsko tradicijo. "Preselili nas bi v okolje, kjer nas bi obkrožali ljudje, ki govorijo hebrejsko, mi pa ne govorimo tako. Vzeti nam želijo živinorejo, kaj na bi torej počeli v vaseh? V novih zgradbah bi se fizično in psihično počutili kot zaporniki," se boji: "Zdi se nam, da nas želijo pregnati z naše zemlje in da je tudi puščava Negev postala izraelsko okupirano ozemlje."

Ne spreglejte