Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
9. 3. 2013,
19.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Pentagon

Sobota, 9. 3. 2013, 19.06

8 let

Iz Pentagona: Lovci F-35 v zračnem boju nimajo možnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Poročilo, ki je skrivnostno pricurljalo iz Pentagona, nakazuje, da imajo ameriški lovci F-35 pomanjkljivosti, zaradi katerih bi bili lahko njihovi piloti sestreljeni.

Strokovnjaki so namreč po tem, ko so prizemljili vseh 51 lovcev F-35, izvedli natančne teste, da bi ugotovili, ali so primerni za boj. Odkrili so številne pomanjkljivosti, ki pa bi, sodeč po poročilu, lahko pripomogle k strmoglavljenju lovcev. "Vidljivost iz lovcev F-35 je občutno manjša kot iz drugih bojnih letal, ki jih ima Air Force," piše v poročilu obrambnega direktorata za testiranje in ocenjevanje.

Največja težava je prevelik vzglavnik V poročilu pa so navedeni tudi komentarji testnih pilotov, ki so ugotovili, da je ena večjih težav vzglavnik, ki onemogoča preverjanje sovražnikovih letal skozi zadnji del letala. "Vzglavnik je prevelik, zaradi česar sta vidljivost in preživetje v zračnem boju zmanjšana," je komentiral eden izmed pilotov. "Takšna zmanjšana vidljivost pa lahko povzroči, da bi bil pilot vsakič sestreljen," še po poročanju Washington Timesa piše v poročilu, ki je bilo sicer objavljeno tudi na spletu.

Podjetje Lockheed Martin, ki je glavni izvajalec obnovitvenega programa lovcev, je zatrdilo, da je delovanje teh brezhibno. Po besedah tiskovnega predstavnika podjetja Michaela J. Reina naj bi Air Force lani izpeljal testiranje lovcev, pri čemer je ugotovil, da so lovci pripravljeni na varno in učinkovito letenje.

Pilotom je težave povzročala tudi elektronska čelada Kljub temu pa poročilo še navaja, da so odkrili tudi težave z zaslonom na čeladi pilota, ki naj bi pilotu projicirala tehnične informacije. Testni piloti so se namreč pritoževali nad dvojnim vidom, hkrati pa virtualni horizont ni bil usklajen z dejanskim, kar je pilote zmedlo.

Air Force se na objavo poročila še ni odzval.

Ne spreglejte